Ratnik

1008 НАУЧНИ И ПОУЧНИ ДЕО

15. Број војника мухамеданске вере несме да пређе А од целог броја војника У дотичној команди. Зато, ако би која територија по насељености својој дала већи процент мухамеданаца, онда се са оближним територијама разменом војника уравновешава њихов састав тако, да се прописни проценат непређе.

Шриметба. Указом од прошлог месеца наређено је, да се идуће рекрутапнје у Јануару месецу рекрутује 2000 младића мусломанске вере.

Формација војске мирног времена.

16. Војска се састоји из четири рода оружја, пешадије, артилерије, коњице и инжинерије. Пешадија се Формира у батаљоне (дружине), артилерија у батерије, коњица у ескадроне (сотније) и инжинерија у чете.

У састав војске зачисљен је и погранични батаљон, који је у Августу тек. год. на ту цељ из добровољаца Формиран да стражари дуж суве границе према Турској.

Жандармерија неспада у састав војске и стоји под министром унутр. послова,

Већих јединица од ових основних за сад у бугарској војсци нема, но на случај ратног времена замишља се да ће се позивом резервиста из сваке ове јединице образовати команда вишег реда, т. ј. пуковни ва пешадију, артилерију и коњицу и батаљони 38. инжинерију.

17. У редовно — мирно — време, бугарска се војска састоји из:

21 дружине (бат.) пешака,

6 пољских батерија,

! брдске батерије,

! јахаће батерије,

5 сотнија (ескадрона] коњице,

[/, чете пионира,

! чата опсад. парка и | артил. депо-а.

Приметба. Влада има намеру да број пешачких батаљона увећа још са 3, те тако да буде свега 24. На ту дељ је п пројект законски за сада сазвану скупшесину спремљен, а књажевим указом већ је п нумерација п назив тих нових батаљона одређен.

Батаљони и ескадрони поред текуће нумере носе још назив својих округа, У којима се рнкрутују ц попуњавају. Батерије, се именују само по нумерама.

18. Батаљони су у мирно време велики од 600 људи и састављени су из 4 чете.