Ratnik

ВОЈНА УСТАНОВА БУГАРСКЕ КНЕЖЕВИНЕ 1011

зборова војске над свим родовима упражњавају и командант ску власт.

У штабу команданта војног краја воде се још спискови о резервистама и народним војницима и по тим списковима командант их сазивље ради обучавања или на службу, кад се из војног министарства то нареди.

6) Војни окрузи у територијама.

24. У сваком војном крају — територији — има толико в0]них округа, колико и пешачких дружина (батаљона) из којих се ове рекрутују и комплектују.

Командант дружине уједно је командант дотичног војног округа, и преко њега командант територије прибавља све нужне податке о резервистама и народним војницима његовог округа.

Војни окрузи заокружени су независно од административне деобе земље на окружја. По томе војни округ састављају два и више административна округа.

в) Начелник артилерије.

:

25. Артилерија и артилеријске установе подпадају под начелника артилерије, који је са својим штабом непосредно подчињен војном министру. Он командује свом артилеријом и стара се о њеном специјалном образовању.

г) Иншпектор целе војске.

26. Ради вишег надзора над спремом и обуком пешадије и коњице и ради контроле над територијалним командама и другим војним установама постоји при књазу звање иншпектора војске.

21. У сравнењу са нашим војним устројством, могло би се узети, да три војена дела одговарају нашим корпусним командама,

Команде војних округа — нашим окружним командама.

Начелник артилерије — команданту арт. бригаде.

Иншпектор војске — команданту дивизије стајаће војске.

66%