Ratnik

- ВОЈНА УСТАНОВА БУГАРСКЕ КНЕЖВВИНЕ 1029

127. Но ако би се узело, да су остали родови: артилерија коњица и пијонири, у мирно време тек у кадровом саставу за«ступљени, онда би се на случај мобилизације, — број тактичних јединица тих родова удвојити могао, и тако би према пешадији дошло, у природом оружја одређену равнотежу.

128. Састав батерија од осам топова, који је по образцу "руском и за бугарску артилерију усвојен, показује се врло гломазан за командовање и администрацију. Зато се има у виду, да се овај састав батерија смањи по броју оруђа и запреге; но отуд постигнута економија неће се употребити на Формацију нових батерија, већ на олакшицу општег војног буџета.

129. Број официра за сада у бугарској војсци далеко је испод максималних граница устројством прописаних. Он неизноси више од 240 официра, међу којима је 150 руских а само 90 бугара. Но овај деицит у официрима, ако само финанције. државне дозволе, може се кроз 5—6 година попунити, које са војним питомцима лане у Русију послатим — (њих је око 120) — а које свакогодишњим испустом свршавајућих овдашње кадетско училиште. Међу тим и преко тог времена Бугарска ће имати још потребу у опитним и стручним страним оФпцирима за више команде и специјалне струке, док се њени синови у течају времена даљим школовањем и практиком за такова места неуспособе.

130. Док се на уређивању редовне војске постепено чини корак по корак напред, у организацији народне војске — ополчења — на практики није се успело, да се што год приведе у дело. За сад народна војска Фактички непостоји. Њеном устројавању намерава се, да се приступи следећих година, док се предходно прибаве потребна средства за. њено снабдевање и наоружање.

6) У односу на администрацију.

131. Основно је правило администрације у бугарској војсци као у руској децентрализација. Оваки се командир одвојене части: батаљона, чете, батерије, ескадрона брине сам за профијантирање, одевање и опште снабдевање своје команде, војно министарство само одсеком кредитира команде, према утврђеном размеру у новцу, на сваку главу.

132. О добрим и хрђавим странама сваког начина газдовања у војсци, у руској војној журналистици одавно се води препирка, и поред јаких противних разлога, командири и даље поред командовања још и администрацију своје части лично руководе. |