Ratnik

ВОЈНА УСТАНОВА БУГАРСКЕ КНЕЖЕВИНЕ 1031

као одкомандовани к војсци, и зато од ове зависе само у дисциплинарном односу, а у сваком другом (медицинском, санитетокополицајном и т. д. од главног медицинског савета. За случај рата команде су снабдевене са покретним лазаретима |покретним пољским болницама), инштрументима и лековима, са којима рукују њихови надлежни лекари.

139. Распространењем течаја Фелдшерских школа, главни медицински савет стара се да медицинску помоћ и медицински надзор што више код војске и у народу распростре, ползујући се при том људима са већом научном спремом.

+ +

140. Завршавајући овај прегед о основима устројства бугарске војске, можемо у ошште рећи, да је ова млада установа, постављена на широку и просту основу, што олакшава усавршавање у даљим будућим њеним Формацијама и у материјалним односима. —

И кад се узме у обзир, да се поред све новине војне установе, бугарин лако подаје војној муштри, и са веселим срдцем службу врши, онда се може закључити, да су сви потребни морални услови ту, да земља са временом добије добро дисциплинирану и поуздану војску.