Ratnik

ПУЦАЊЕ НА ВЕЛИКИМ ДАЉИНАМА 979

само једна бојна линија која наступа вису; а напротив бићеједновремено (;пишапбтепт) тучена, ако линија, (бојна) наступа степенима (ешелонима), ако употреби разне диоптере, најпосле ако узвишеност земљишне неравности дозвољава да два оделења, постављена једно по зади другог, пуцају једновремено ва ивицу.

На кратко, узмимо ма коју шутању, на прилику од 1.200 метара, па испод те путање водимо (повлачимо) тетиву од 800 метара која одговара опасној зони пушке модела од 1874, почев од стрелца, а на хоризонталном земљишту.

Највеће висине , (У, ф' тако добивене биће од 0.785 (у почетку путање) до 2775 (близу тачке где зрно пада.) ла 1

Али ми овде узимамо у обзир само средњу путању, а она је далеко од тога да нам даје прави и практични резултат пуцања. У место једне путање, треба посматрати читав скуп путања, т. ј. произведени прам (Ја сегђе ртофшие) ; осим тога, треба имати у виду, да пресеци земљишни нису праволинејни већ криволинејпи (сагу епев) и да се врло осетно приближују Форми путање; тад ћемо видети да ће се на свима даљинама пуцања, само ако је профил земљишта скоро правилан у дужини од 300 метара, (а то се увек догађа), моћи добити бришућа ватра од 8300 метара у граници моћне даљине терања оружја.

Мислимо да смо доказали, да је пуцање одоздо на више далеко моћније него пуцање одозго на ниже. Али ће нам се нриметити, да кад надвишавамо (доминирамо) свог противника, да тад видимо сва његова кретања, док кад нас он надвишава, тад примечавамо само његову прву бојницу.

То је истина; али, у првом случају, пуцање захтева, врло тачну оцену отстојања, без чега је оно немоћно (безуспешно), због малог пространства опасних зона; осим

64