Ratnik

ПУЦАЊЕ НА ВЕЛИКИМ ДАЉИНАМА 981

повући патраг оне трупе које су биле пред 00) напуштајући корак по корак земљиште на боковима.

Могу ли се начела и правила пуцања на више и на ниже применити на сваку врсту земљишта • Другим речма, имају ли оба противника, интереса да извесне оорме земљишта радије траже него друге“ -

Видели смо да земљиште сасвим хоризонтално, па и кад је посуто природним или вештачким препонама, (пли предметима, што је исто), чини обичне услове боја подједнаким за обе стране које се једновремено служе таквим земљиштем.

__Свави од противника, дакле биће, по самој природи ствари, упућен да тражи надмоћије бојних услова, било у тактичним формама које буде употребио, било у броју бораца.

Прво је срество врло несигурно (ајваћојте).

Друго срество, неопходно (па баш и кад земљиште иде на руку) за извршење решителног удара, за, отимање позиције, и т. д. неће се моћи употребити на целој просторији бојишта.

Сваки дакле противник тражиће у употреби општих форми земљишта, драгоценог помоћника, ако уме да се њим користи.

Низ (линија) = висова, на свакој страни доста широке долине, која не претставља непроходне препреке, јесте, као што смо већ казали, уошите усвојени тип бојног Фронта, у почетку боја (акције).

(ви висови неће бити ни сувише високи, ни сувише стрми; јер, при нападу, то би била материјална препона, тешка за пролаз, а при одбрани, ти би висови правили пред фронтом мртви угао, где би нападач био у заклону

од ватре браниочеве, а уједно они би били препрека, (сметња) за против-нападе, а нарочпто за прелаз у напад (ропт Је гефопт обепа).