Ratnik

994 НАУЧНИ И ПОУЧНИ ДЕО

тив, њу могу успешно да туку у исто време артилерија, и пешадија непријатељева. Сл. 20.

Ивица Л, коју на кратком отстојању надвишава, вис Н, користна, је за браниоца, јер ју може да ојача невиђено од противника. Али ове су користи много знатније ако се, позади ивице, земљиште издиже (код 4) и ако дозвољава браниочевој артилерији да заустави нападача на ивици Н. Сл. 21.

Ивица која је надвишена, у истини је корисна за нападача само онда, кад овај може пред шумом подесно да распореди своју артилерију (код 4) и своју пешадију (код 1), и кад браниод нема другог места него 1 да распореди уједно своју артилерију и своју пешадију. Слика 22.

Најбољи начин да се користимо шумом која има малу дубину, али простран Фронт, а која се налази на хоризонталном земљишту или на платоу каквом, јесте да се утврдимо на 500 или 600 метара од њене задње ивице. (Бранички радови Немаца на платоу де ла Бержери, близу Виљ-д Авре). Сл. 28. | Казали смо већ да је ивица највредовнија тачка положаја. Ивица нам, истина, доноси корист да можемо видети а да не будемо виђени. али што се тиче сигурности, коју иста може дати својим браниоцима, она је (та сигурност) никаква ако ови пуцају. Уподоблење ивице грудобрану посве је погрешно, и опомиње на причу (легенду) о ноју, кога кад гоне он сакрије главу, и тим мисли да је невредим.

Ми употребљујемо ивицу за нашу главну отпорну линију, и мислимо да смо победиоци кад поседнемо ивицу, коју нам противник оставља по најчешће без боја.

која је од ивице толико удаљена, да ју бранночева пешадија неможе с успехом тући, и својом пешадијом, која је напред пред артилеријом, док ће ивиду сад моћи бранити само пешадија. Пр