Ritam

Martina Luthera ("King"). "Signing Off", iako je snimljen u skromnim uslovima osmokanalnog kućnog studija i "umotan" u formular" UB40” (uz početni tiraž deljen je i poklpn maxi single!), ponudio je uzbudljivu plesnu muziku uz vruće političke teme. Ovaj izvrsni album je objavljen i kod nas ("Jugodisk") ali uz "korekciju" omota (preuzet sa singla “My Way Of Thinking") i pesme “Food Fpr Thought" ( objavljena kao instrumental !?!). Slične prepravke (ali iz drugih razloga) "Signing Off" je pretrpeo u Južnoafričkoj Republici, a “skidanje" sa albuma pesme" Burden Of Shame" za singl, bez saglasnosti članova ÜB4O, dovela je do raskida ugovora između banda 1 “Graduate" etike, ÜB4O osnivaju sopstvenu diskografsku kuću "Dep Internatonal" 1981.

godine, kada objavljuju i drugi po redu album pod nazivom "Present Arms". Već posle prvog preslušavanja može se primetiti napredak u aranžmanima, potom da tekstovi više nisu naivni, te da je u celini ploča zrelija od prvenca "Signing Off". Ostavši u sferi istih interesovanja, kao što je socijalna ugroženost i nezaposlenost (“One In Ten"), UB 40 daju i originalnu kritiku politike koju vodi Margaret Табег. Zvuk vojničkog doboša i komanda "Present Arms" ("Oružje Na Preegled!!!) uvode nas u naslovnu numeru aibuma, gde se govori o rekiamnoj kampanji koju je vlada "Gvozdene Ledi" sprovela u cilju pridobijanja mladih u vojne i policijske obrede. Mladi vojnici koji su čuli ovu pesmu dobro su shvatili poruku, ali nažalost kasno!

PI ;

.ločom "Present Arms", ÜB4O su 'uspešno izbegli "sindrom drugog aibuma “(početni tiraž opet je "

pojačan" maxi singlom!) i ostvarili kompleksniju ploču koja pleni zaraznim melodijama. Nekoliko meseci kasnije 8 numera sa ovog aibuma je potpuno remixovano (bez vokala) i objavljeno na albumu "Present Arms In Dub". Tako su se UB 40 oprobaliu dub formi, karakterističjoj za reggae studijsko snimanje, Novi studijski album "U 844" objavljen je 1982. godine. Ovde lagano grupa potiskuje dnevnu politiku u drugi plan, tako da su sve češće zastupljene genracijske i ljubavne teme. Dobri primeri su balade "I Won't Close My Eyes" a naročito "Love Is All Is Alright" (posveta Lennon and McCartneyevoj" All You Need Is Love"), kroz koje UB 40 postaju majstori za tugaljive pesmice. Ovom pločom su sačuvali visoke pozicije kod publike, čije su reakcije zabeležene na "Live" albumu, izdatom sledeće godine, a snimljenom u Irskoj, Kada tamnoputi Astro u uvodnim taktovima pesme "Sardonicus", pozdravi prisutne sa "Good Evening Everydoby I" nastaje oduševljenje u public! I!! Rapsodija audio efekata, verno prikazuje UB 40 u koncertnom izdanju, u tome su j k biii impresivni!

P

.rekretnicu u njihovoj karijeri 'predstavlja album "Labour of Love" iz 1983. godine. Ploča sadrži lo

obrada klasičnih regge pesama iz perioda 1969-1972", kada je reggae bi samo još jedna plesna muzika", kako piše na omotu aibuma. Album ne poseduje ujednačenu atmosferu, ali nekoliko briljantnih obrada kao što su “Please Don’t Make Me Cry" (Winston Tucker), zatim "Cherry Oh Baby" (Eric Donaldson) i “Many River To Cross" (Jimmy Cliff), nikoga ne ostavljaju ranodušnim. Ipak najveći hit (uslovno rečeno) sa "Labour Of Love" je svakako cover verzija Neil Diamondove kompozicije" Red Red

Wine", uz pomoć koje UB 40 po prvi put dolaze do vrha britanske top liste, takode prvi put stižu na američku listu (dostignuto 34, mesto). Postigavši svoj znit, i stekavši planetarni uspeh, UB 40 počinju da se kreću silaznom putanjom. Iscrpljujući ritam izdavanja novog aibuma svake godine, koji su sebi nametnuli, dovodi ih do kreativnog pada. Ploča “Geffery Morgan" iz 1984. godine, mada je profesionalno urađena, zvuči siabo i pati od potpunog odsustva muzičke mašte. Ni sledeće godine situcija se nije popravila objavljivanjem LP-a "Baggariddim", koji u celini predstavlja studijsko "zezanje" na osnovu instrumentalnih matrica, ali bez pravog rezultata, Tračak nade za ÜB4O predstavlja maxi single koji ide uz album, sa dve izvrsne numere. Prava od njih je (ponovol?) obrada "I Got You Babe" (Sonny Bono) gde gostuje i Qhrissie Hynde (Pretenders), kojom UB 40 drugi i poslednji put osvajaju prvo mesto u Velikoj Britaniji, i tako igrom sudbine , nikad sa sopstvenom pesmom ne postižu isti uspeh, Tu šansu je imala druga numera sa pomnutog maxija," Dont break My Heart", jedna od najboljih balada koje su ikada napisali. Ipak "Rat In the Kitchen", (1986.) iako poseduje zanimljivu reggae pričalicu istoimenog naslova i himničnu “Sing Our Song", ni izbliza ne podseća na sjajne početke. Nažalost, album iz prošle godine "UB40", ne nagoveštava bolje dane, već postavlja i pitanje daljeg postojanja "Nezaposlenih". ÜB4O su nesumnjivo značajno doprineli popularizaciji reggae muzike, pored ostalog i svojim komentarima o politici, nezaposlenosti, rasnoj netrpeljivosti itd, bez Rasta-ideologije, što ih je samo učinilo prijemčivijim široj publici. Danas ÜB4O funkcionišu prevashodno kao plesna grupa, a na koncertima su zadržali atrativnost i feeling dobre zabave. Ukoliko budete u prilici da ih vidite uživo, nikako nemojte propustiti tu mogućnost, jer su na koncertima uvek pružali ono najbolje od sebe a i zbog poštovanja prema njihovom zlatnom periodu 1980-1983. I to je sasvim dovoljno, Selektiva diskografija: Signing Off (Graduate - Jugodisk) 1980 Present Arms (Dep Inter national) 1981 U 844 (Dep Inter national) 1982 Live (Dep International) 1983 Labour Of Love (Dep International Jugoton) 1983 Best Of (Dep International) 1987

NEBOJŠA MIĆKOVIĆ

23