Ritam

RITAM: Jednom prilikom si rekao da je tvoja ambicija da praviš „cool rock songs”. Sta podrazumevaS pod time? Charles „Black” Francis (CBF): Hm, ne znam da li znate tu englesku reč - „goose pimples” (prim. - znamo, znamo: naježena koža, žramci, mravci). Kada slušaš posebnu muziku koja izaziva jezu, kosa ti se nakostreši - za mene je to sve, to je „cool rock music”. Kad kao klinac slušaš rock muziku, potpuno spontane, bez ikakvih analiza - samo ulaš yeah, yeah, yeah - to je za mene pravo, veliko. R-Kako se The Pixies uklapaju u laj tvoj ideal? CBF-Paaaa, pokušavamo, pokušavamo. Imamo naivan, mladalački način razmišijanja o tome, jednostavno, zabayljamo se i uživamo... Nije to neka „sreéna” muzika, ali mi se bar stalno ložimo... ono yeahyeah-yeah traje i traje. R-Boston, odakle vi dolorile, je najengleskiji grad u Amend? CBF-Da, da. Pun je engiesfcih korena, to se oseéa na svakom koraku. Ima dosta onih starih, tipično engieskih imena mesta, čak i lokalni akeenat ima veze sa engleskim. R-Ima li to nekakve veze sa činjenicom da ste i vi i Throwing Muses, drugi bend iz Bostna, potpisali upravo za jednu britanskn diskografsku knćn - 4AD? CBF-Ne, stvamo nema. Mi čak i nismo iz Bostonà - dolazimo sa raznih strana. Ja sam roden u Bostonu, ali sam odrastao u Južnoj Kalifomiji, Los Angelesu. Joey Santiago (gitaristaj je iz Manile, sa Filipina. Kim Deal, hasistkinja je iz Daytona, Ohio, a bubnjar Dae Covering je, ako se ne varam iz okoline Bostona. A i Throwing Muses su zapravo iz Newporta, što.. R-... što nÿe Boston... CBF-... (smeh)... Sto jejedna mala luka pedeset milja od Bostona. Ali imamo istog menadžera i družimo se - to je sve. R-U kakvim ste odnosima sa Ivom (prim, šef 4AD)? CBF-Ivo? Ja sa njegovo nezakonilo dete (smeh na sve strane). Ma to je poslovni odnos, ništa posebno. R-Pa Sta je onda on našao u vama? Uopšte, kako vas je iskopao izmedu tolikih američkih grupa? CBF-Jednostavno, poslali smo mu traku. Ustvari, imamo istog menadžera kao i Throwing Muses koji su već snimali za 4AD kad smo mu se mi javili... Sta je naSao u nama? Paaa, ne znam. Čuđan je to montait, voli različite vrste muzike. U osnovi on radi samo onu vrstu muzike za koju procenjuje da je cool. Samo ono Sto se njemu dopadne, tako su bar meni rekli dmgi Jjudi. R-Morali smo da ovo pitamo jer se vi toliko ra/likujete od svega ostalog Sto 4AD, sa izuzetkom Throwing Muses. VaSa muzika Ima više veze sa onim Sto rade grape ko-

je snimaju za Homestead Records ili Blast First (prim. - Sonic Youth, dinosaur Jr., IM, Live 5ku11...)? CBF-Da, vise gitarski orijentisani sastavi. Pretpostavljam da Ivo duže vreme nije radio sa takvim grupama ali ne treba zaboraviti da su deo njegovog kataloga i gitarske grupe kao Bauhaus, ili Birthday Party, na primer. R-VoliS te sastave? CBF-Pa, poznate su mi samo najčepće puStane pesme Bauhausa i to mi se dopada, dok je ostalo prilično prazno za' mene. Birthday Party su mi puno bliži, dosta mi se svidaju.

Vesna Pavlovió

R-Kakav je vaS odnos sa tim američkim bandovima koji su vam slični po zvuku, Sonic Youth... CBF-Svi mi imamo američke pasoše. Slušamo ih, to je sve... Je li ono Che Guevara (pokazuje rukom na sliku okačenu na zid kancelarije u SKC-u u kojoj smo vedili razgovor)? R-Da. CBF-Nekada sam živeo u studentskom domu i na jednom zidu je bila naslikana гџеgova velika slika - svi su mislili da je to Jimi Hendrix.

R-Ovde to stoji od 1968, od studentskìh demostracìja. CBF-Hm, studenti. Potpuno besmislena vrsta... doduše i ja sam bio takav sve dok mi jednog dana nije dosadilo da razmišljam o kojekakvim nemogućim otkrićima... Mislim, svi orti su zadubljeni u svqje knjige, misle kako da promene svet To je tako glupo, tako besmisleno. Sreéom, to je daleko iza mene. R-Ti nisi zadubljen u knjige? CBF-Ma ne, ne, ne. Ne čitam knjige uopšte, čak mislim da ne volim reči - sem tekstova ništa i ne pišem, čak ni pisma. Jedino gledam TV ili idem u bioskop. R-S obzirom da ste do uspeha došli preko Evrope, kakva je vaša pozieija unutar američke scene? CBF-Nezavisna-college radio je još uvek naše uporište, iako imamo ugovor sa velikom fcučom - ETektra, a ona je podružrdca Warner Brothersa. Nismo puno vremena svirali tamo, uglavnom provodimo vreme u Evropi - ođ poslednjih 12 meseci, 5 smo proveli ovde. Mada ne znam zašto, jer mi novae zaradujemo samo u Engleskoj i Holandiji, a onda taj novae potrošimo svirajuä drugde po Evropi. Grape fcoje zaista nisu izuzetno populame u njoj, samo gube novae svirajući. Mi ipak maio zaradimo na kraju, tako da nismo losi. Uostalom zovu nas u svaku bogovetnu evropsku zemlju. I mi vičemo - da! Grcka - divnoi Jugoslavia - naravno! Nikada ranije nismo biH u Jugoslaviji. Ovo nam je dakle prvi dan ovde. R-Znate li nošte išta o zem(ji a kojoj se naiazite? CBF-Ne previše. Yerovatno intam neke veoma naivne, stereotipne američke predstave o mestu kao što je 0v0... Moja macella je zapravo iz Albanije... (sveopšti smeh i zaprepašćenje).,'. îstinaje, istina... Verovatno to bas nije populamo u ovim krajevima (još mnogo smeha), posto imate problema sa njima... R-Ne brini, nismo mi toliko agresivni! CBF-Pazi Sta sam ja duo o Jugoslovenima! Da su рге čecrđeset godina ovde upali Nemci, pa ste se vi digli i nabili im muda u usta... Tough people, kako čujem... dobri bo rei... R-lzgleda da ti se to dopada? CBF-Naravno. R-Nije ni čudo Sto su ti pesme pane slomljenih kostju, dečijih grobova! CBF-Da, ha, ha, ha R-Posle svega, kakva ambicÿa stoji iza The Pixies? Novae? CBF-Ne. Ambicija je da na kraju stoji niz Pixies ploča koje će uvek zvučati cool znaS, kao ploče Velvet Underground koje i posle 20 godina zvuče tako cool. Hi Iggy Pop. Njih zaista obožavam. R-Kad smo već kod toga. Sta slnšaš trenutno? Foto:

16