Ritam

DRAGAN FILIPOVTČ: ZLATNA КШI- (4,5) Dotila bi 4 samo zbog kontraverznosti koje će izazvati. Vrisak knjiga, opičena, slojevita, autenticai balkanski SF-Spektakularna Fantastika u pravom smislu reči o kojoj će biti još ohoho reči a nadam se i 0... TAMNI VLLAJET - izbor YU SF-a.. zaista stvar ukusa ali bar (3) Solidan izbor sa naglaskom na što vise YU-tema i stila... - Edicija ZOROASTER, izdavač Branislav Brkićje održao ritam ali je najavio odustajanje... W. GIBSON; NEUROMANCER., original (4)... sâm prevod (0) Formalno 1987. Ali da se podsetimo. BRAJAN OLDIS: HELIKONIJA PROLEĆE; LETO... (4) Vrhunski dornet epske naučne fantastike, vidi RITAM 2 - Edicija ISAAC ASIMOV’S ROBOT CITY, izdavač Aleksandar 'Đorđević, nov na području SF-a. Ciklus od šest knjiga koje nemaju direktne veze sa Asimovim ali i te kako imaju veze sa robotima, mašinskim civilizacijama i upšte tehno-SF non-stop akcijom. Ko voli, non-stop zabava. Prelazimo na edicije ne-specijalizovane za SF. Tu se, kadkad, mogu naći iznenađujuće stvari. Mnoge edicije, savremene literature i/ili beletristike imaju običar da periodičnu učvršćuju FiSF dela... pa, čik, ko nađe. Edicija ATLANTIS, izdavač Knjiž. zajednica Novog Sada. ZONA SUMRAKA, price čiji profil je verovatno svima jasan (3-3,5) - Edicija Gama, izdavač „Mladost” Zagreb. Ovo je specijalan slučaj jer je reč o preuzimanju ugašene edicije „Delta” sa kvalitetnim izborom. Ako vas omoti ne nateraju da pobegnete vrišteći možete se obradovati: C. J. CHERRYH: - PONOS CHANURA... kvalitetna, savremena kosmička opera, od koje nećete pasti na glavu, ni razočarati se, već zažaliti što ne možete da birate medu mnogobrojnim sličnim - a dovoljno različitim ciklusima... ROBERTA MCAVOY: ČAJ SA CRNIM ZMAJEM... dobra, savremena, „ženska” S.F - vise spekulativna - storija TLM POWERS; ANUBISOVA VRATA... ako bi se pravio konkurs za kombinovanje što više poznatih SF elemenata u jednom romanu ovo zabavno stivo, uglavno napìsano u „četvrtoj brzini” bi svakako bilo u kon : kurenciji, „Nema krivnje”, sto bi rekao Ji Džing.

J. G. BALLARD: SUDAR... krajem šezdesetih, u doba previranja u SF-u činilo se da će Balard biti vrlo značajan autor. Medutim on je ostao u okvirima svog privatnog, jednosmemog „filma” i otišao možda predaleko, za širu publiku pogotovu. Od dvanaest njegovih romana-katastrofa, KENTAUR je objavio najklasičniji i možda najbblji, „Роtopljeni svet”. „Sudar” je na neki način finale ciklusa, krajnje svedeno, stilizovano L individualizovano deio, gde se priča o alijenaciji skoro pretvara u alijenaciju od samog čitaoca. Nesumnjivo interesantno. ali ше avo zanima na šta će ovo liciti prosecnom, inteligentnom čitaocu. Znam da ~ne-SF kriticari” mogu odavde da iščitaju - ili učitaju - svašta pod uslovom da im se ne žake da se ovo smatra klasiénom spekulativnom fantastikom.

- U biblioteci savremene literature HIT. izdavač „Znanje”, Borisav Pekić, je objavio treće svoje delo oblikovano u okvirima FiSF-a. B. PEKIĆ: ATLANTIDA I-11... je, u svakom pogledu, bolja i čistija od njegove „1992” - očigledno da mu F vise odgovara nego SF. Ali, svaka neargumentovana „kritika” bi ovde bila neumesna. Probajte je... i „bez krivice”. . Evo još dva autora izvan žanra - sve ih je vise i otkrivaju da je pisanje SF-a krajnje ozbiljan posao. Edicija ŽENA, izdavač „Globus” je i u drugom kolu objavila jedan SF i obradovala svakog slučajnog nalazača: MARGARET ATWOOD - SLUŠKINJINA PRIČA... ovaj roman je 1986. ozbiljno konkurisao za cenjenu žanrovsku nagradu „Nebulu” a ne-žanrovski prikazivači su ga časti-

ii izrazima kao „smrzavanje; poetska distopija”, „obmuta, ženska 1984.” pa čak „ginekološka 1984.” itd, Sama idcja o ultra-puritanskoj, ultra-patrijaihalno-rasističkoj uitrateokratiji nije nova u SF-u. (foš pedesetih Hajnlajn je u „Pobuni u 2100-oj” opisao jednu takvu Ameriku i sve završio i FÏJUUU-ZAPPP-URAAAA maniru). Etvudova je majstorproze i savrseno zna kako da naizgled hlađno i skoro distancirano, kadkad žešće cmo-humomo, razotkr:va ovaj purilanski užas, savršeno logićno izgrađen na sadasnjim američkim konzervativnim taiasima i histericnoj Novoj Desnici. Knjigu prožima miris erotike i poniranja u mračna psiho-seksualna stanja. Ali. da se razumemo, опо što bi negde bile „socnè” ili „гоmanìiéne” scene ovde je destilovana groza. Dobar, ..ženski' nepretanciozan SF, i baš zato zađovoljavajući. - Svaka đeseta DŽEPNA KNJIGA, izdavača „Avgusta Cesa reca”, obično je SF. U 1988-oj tu éas „izborio je”: GORE VIDAL; KALKE. . za razliku od Etvuđove, Vidal je našao originalan način da postavi klasicnu SF scenu - „zadnjih pet Ijudi na 100% depopuiisanoj Zerräji”. Ovo je od izlizanosii krajnje opasan teren. Vidal se očiglednd dobro zabavljao ali sta je hteo... Da li je ovo satira, afegorija, iskaz o mraénim moéima opskumih sekti, psihološko udubljivanje u... (ništa-vilo?) ne znam, ali obeéavam da ce vas RITAM prvi obavestiti o razrešenju ove vaine misterije. L.. to je ugiavnom, to. BIGZ je pokrenuo ediciju HITAC u kojoj je objaGo odličan horor roman STIVENA KINGA: KERI koji je autoru omogućio da postane mega-zvezda, a kasnije Brajanu DePalmi da iz B filmske produkcìje prede u A ali to je već drugi film. Uvek ima i nezavisnih izdanja. Recimo ARIEL ŠIMEK je objavio svoju ZBIRKU SCENCE nCTION PRIPOVJÊDAKA itd. Ostalo spada već u... OBLIK STVARI KOJE ĆE D0G1... a dolaze, prema najavama, interesanme stvari. Recimo POLARIS-RUNE dovodi supersjajnu novu zvezdu fantazi-horora Klajv Barkera u „Utkanom svetu”. Isti taj Barker će se pojaviti, uz ostale žanrovske veličine, u značajnoj „Antologiji Horora” od strane ZNAKA ŠAGITE koja, pored ostalog, najavljuje delo koje nije tek još jedna knjiga većje „Knjiga lobanja”, još jedno remek-delo Roberta Silverberga. A one koji su otkačili na žešću priču Grega Beta - Muzika krvi (Alef 3) - sigumo će zanimati njegov obimni roman „Еоп”, edicija Prosveta... a iza horizonta se valja i - najzad - MONOLIT 5, a POLARIS priprema „Proten” od Lorana (?) po kome Bertoluči snima film... itd. Dakle, uz neđolazeći YU-SF čeka nas još dosta zanimljivih prikaza. Živeli... i... prijatna putovanja.

Peđa Vuković

44