Ritam

Velika glumačka udružlvanja su na pomolu. Posle uspešnog sparivanja Stalonea i Rasela u 'Tango 1 Keš", producenti se utrkuju ne bi li dobili dve velike zvezde za Isti projekat. "Pate"Jeponudio ogromnu sumu Domu Džonsonu i Mikiju Rurkeu za bajkerski film "Harli I Dejvidson" čije snimanje počinje u januaru. Istovremeno, za "Američkog nindžu 5" angažovali su dve prethodne nindže Dejvida Bredlija I Majkla Dudikofa. Puno se priča i o zajedničkom projektu dva najpoznatija kikboksera Zan Klod Van Damea 1 Dolfa Lundgrena. Najdaljeje ipak otišao producent Džon Piters. Za svoj novi projekat "Girl’s Club", inspirsan scenom iz 'Tango i Keš" u kojoj Kurt Rase! beži u mrežu da bi izbegao napasnike, angažovao je Stalonea I Švarcenegera. Upućeni tvrde da bi film trebalo da bude negde između "Neki to vole vruće'ri "Smrtonosnog oružja".

SEM RAIMI - ĆOVEK IZ MRAKA

Pre dvanaest godina dknas tridesetogodišnji Sem Raimi nije ni sanjao da će jednog dana njegov film provesti sve nedelje na vrhu američke top liste, da će snimati za najveću američku kompaniju "Univerzal" i da će se najpoznatiji glumci otimati da rade sa njim. Tada se Raimi školovao na univerzitetu u Mičigenu i sa svojim bratom Ivanom snimao filmove na "super osmici". Godinu dana kasnije, kadamujebilo devetnaest, odlučioje da režira dugometražni film. Odneo je bogatim investitorima u Detroitu trideset minuta "super osmice" onoga što će postati možda najveći knit film osamdesetih - "Evil Dead". Dobio ježeljenih 500.000 dolara i dovršio film u kome je, kako kažu, "krv lila sa platna". Pet godina živeo je od slave prvenca a onda je uz saradnju prijatelja Džoela i Itana Koena režirao drugi film, "Crimewave", kojim je, medutim, samo narušio svoj knit status. Iskupio se već 1987. godine kada je nastavkom, "Evil Dead 2", po opštem mižljenju pomerio granice horor žanra. Danas, ne više tako mlad, Raimi razmišlja drugačije: "Mislio sam, što jezivije, to bolje. AU tada sam imao samo 20 godina. Sada sam višezainteresovan za ljude i njihove pride." Istovremeno, veliki šefovi Holivuda zainteresovali su se za njega i u eri "Betmena" i 'Dika Trejsija", te su mu poverili da režira još jedan klasičan strip "Darkman" (u slotiodnom prevodu "Mračnjak"). Kritike su bile izvanredne i "Darkman" je poharao Amerikom sa jedva nešto lošijim rezultatima od 'Dika Trejsija". Za one sa jakim vizuelnim pamćenjem, ako im se faca Sema Raimija učini poznatom, podsetićemo da je igrao ulogu glavnog negativca u filmu Džoša Bekera "Ne übij, sem...". Darkman će ovih dana zaigrati u jugoslovenskim bioskopima, D.J.

PREMIJERE

ER AMERIKA (Air America) Još jedan pogled na Vijetnam, ovog puta bez podrške kritičara, što znači da će publika uživati. Reditelj Rodžer Spotisvud ponovo pojgađa, Mel Gibson i Robert Dauni ratuju. MRAČNJAK (Darkman) Prvi film kult autora Sema Raimija па nažem repertoaru. Fantastični triler baiiran na popularnom stripu, na pola puta između "Zone sumraka" i ’Fantoma opere“. Mračnjak je Lajam Nison, UMRIMUŠKI2 (Die Hard 2) Još spektakularniji od prvenca, prvi film Renija Medina (vidi prošli ■Ritam”) kod nas, Brus Vilittamani latinoameričke teroriste, ISTERIVAČ ĐAVOLA 3 (Exorcist 3) Po svemu sudeoi poslednji u serijalu. Scenarista prvog, Vilijem Piter Bleti, ovog puta preuzima i rediteljsku palicu. Isterivač je Džordž Skot. HENRI IDŽUN (Henry And June) Posle "Nepodnošljive iakoće postojanja", još jedan kulturološki zahvat Fiiipa Katrfmana. Stilizovana romansa Henrija Milera (Fred Vord), Anais Nin (Marija de Medeiros) i Džun Miler (Uma Turman), NAVY SEALS Top Gan" na mornarički način. POsle dužeg vremena novi film LuisaTiga sa mladim zvezdama Majklom Binom, Čarlijem Šinom, Rikom Rosovićem i Džoan Vejli Kilmer. NIKITA (Nikita) Konaono jedan kvalitetanfrancuskifilm u našim bioskopima. Najbolje ostvarenje Lika Besona (Sabvej, Veliko plavetnilo) sa fascinantnom An Perijo u ulozi plaćenog übice, Društvo joj pravižan Ig Anglade (Beti Blu). NEDOKAZANA KRIVICA (Presumed Innocent) Adaptacija bestselera Skota Taroua, jednog od najprodavanijih proteklih godina. Alan Pakula (Svi predsednikovi ljudi, Sofijin izbor) režira Harisona Forđa, tužioca optuženog za übistvo. NINDŽA KORNJAĆE (Teenage Mutant Ninja Turtles) Najveće iznenaćenje ove sezone. Rediteij je Stiv Baron (Električni snovi). TOTALNI OPOZIV (Totall Recall) Pol Verhoven posle trogodišnje pauze I "Robokapa" ulazi na još veća vrata uz pomoć Švarcenegera i proze Fiiipa K. Dika, Marsovski spektakl, po mnogima film godine.

19