Ritam

шшшшшашшшЋ "Volim osećaj tog ogromnog prostranstva. Nema boljeg zvuka od muzike motomih pila što zasijecaju svježa debla." (Tad.) Istom nesmiljenošću muzika Tada prodire kroz tijelo slušaoca smrvljenog pred naletom superteškog zvučnog mayhema najekstremnije od svih Sub Pop grupa, pa i daleko šire. Thomas Arthur Doyle (gitara, vokal), ta nepojmljiva planina Ijudskog mesa (preko 150 kg) koja podstaknuta abnonnalnim količinama životinjskog mesa, kofeina, nikotina, burbona i droge riče poput ranjenog bufala, a gitarom zavija kao čopor izglađnjelih vukova, centralna je Sgura grupe Tad u kojoj su još Gary Thorstenesen (gitara), Steve Weld (bubnjevi) i Kurt Danielson (bas). Njihov debut album God’s Balls zastrašujuće bučan i neobuzdan u svim sastavnim dijelovima, od pobjeSnjelih do maximuma odvmutih gitara do extra heavy ritam sekcije i zapjenjenog lajanja, unikatna je ekspresija onog divljeg, animalnog i satanskog u čovjeku, zla i bola u primarnom obliku. Tribalni, mračni ritmovi križeni s teškometalnim gitarskim izobličenjima u potpuno originalan crossover predstavljaju Tada u odnosu na slične nekadašnje i postojeće bendove kao arlauk i tutnjavu tuceta Mack kamiona prema cviljenju kotačića romobila. Već sam prevod naslova pjesama dovoljan je da se smrznete od jeze; Pojas od bradavica (posvečena famoznom Ed Geinu koji je takve p>ojaseve sam izradivao od svojih žrtava), Satanska motoma pila, Cijanidna kupka, samo su neki od njih. No, mjesta za osudu nema, jer ovakvi, pomaio umobolni naslovi i ekstremistički stavovi samo su glasna reakcija na Muzak korporaciju (kompanija koja snima bezličnu muziku kao pozadinu za monotone poslove u preciznoj industriji) u kojoj su se i upoznali Bruce Pavitt (Sef Suv Popa), Mark Arm (pjevač Mudhoneya), Chris Pugh (gitarist Swallowa) i Tomas Arthur Doyle. ATad je, nižta drugo nego odraz ludila i divljažtva tog istog svijeta koji sebe upomo želi prikazati zdravim i normalnim. Pojednostavljeno, Tad jezov divljine, nežto najteže što vam se može desili.

Aleksandar Dragaš

Za razliku od većine bendova iz Sub Pop ergele koji potječu iz Sietla, The Fluid su iz Denvera, Kolorado. Svoju muzikubaziraju na interakciji garage punka i hard rocka. Ploče su im vrlo ujednačene kvalitete, no važno je napomenuti da niti jedno njihovo ostvarenje ne sadrži trenutke uzleja karakteristične za ižvođače visoke kreativnosti i inovativnosti. To nadbknaduju visokim angažmanom, predanošću i energijom, čime su se ustalili kao jedan od stubova američke nezavisne scene.

Dražen Valentić

Petočlana grupa iz Sietla koja je posle pet godina postojanja na svom drugom albumu Cataract konačno uspela da usaglasi tradicionalne komponente sa disperzičnim punkom. Konačno? Faze kroz koje su do sada prolazili protezale su se od kopije ranih Talking Heads, popa i psihodelije: "Kada smo počinjali nismo imali preciznu ideju kako ćemo zvučati. Jednostavno smo želeli da sviramo, a punk je bio mrtav." (Chris Eckman, gitara i vokal). Sada The Walkabouts predstavljaju sintezu nekoliko proteklih decenija, kombinuj ud Talking Heads i Byrds, XTC i Dylana, Velvet Underground i Neila Younga, redefinižud pojmove kao Sto su novi folk ili folk-punk. Nazvani "Sonic Youth folk generacije", The Walkabouts sejol uvekobilno koriste američkom muzičkom tradicijom, istražujud hard rock i folk, all je karakteristični distorzirani feedback dovoljan da ih izdigne visoko iznad snopa pokupljnih uticaja.

Janja Bobić

Najzapaženija kompilacija etikete Sub Pop nosi ime Sub Pop Rock City ' (po pjesmi grupe Soundgarden) i odličan je testament ili skica onoga što Sub Pop sa svojim izdanjima danas predstavlja - povratak divljem, sirovom i neobuzdanom rock’n’rollu. Kompilacija Sub Pop 200 takoder je izvrstan presjek izdanja ove kuće koja u akciji Sub Pop Club Singles objavljuje i singlice (pretežno raritete, tj. neobjavljene snimke) bandova koji inače snimaju za druge kuće (do sada su npr. objavljeni Pussy Galore, Das Damen, Rapeman, Lazy Cowgirls, Honeymoon Killers, Fugazi, itd.). Sub Pop u Evropi predstavlja tj. licencno objavljuje njemačka etiketa Glitterhouse, a isto to dni i za dvije, moglo bi se red sestrinske etikete Amphetamine Reptile i Treehouse, vrlo bliske Sub Popu po nazorima, a opet razližite.

Aleksandar Dragaš

26