Ritam

chu Owensu koštalo ga je 125.000 dolara. Ne zna se skor "edukativne" akcije kada se mrtav pijan 1976. godine našao pred Elvisovom palatom Graceland da svog kolegu iz dana kompanije Sun prizove pameti i natera ga da "pomeri svoje nauljeno dupe" (citat) i pravi muziku kao što je nekad radio. Za policiju je to bilo samo pravljenje nereda u pijanom stanju. Za ljubitelje pikanterija postoji jedna još puno mračnija priča. Jedna od njegovih žena je nastradala nesrećnim slučajem, a njena rodbina misli da joj je Jerry Lee u tome pomogao. Nisu ih übedffi ni nalazi nekoliko ponovljenih istraga koje su Lewisa oslobodile neposredne odgovornosti, iznoseći pri tom na videlo mnogo prljavog veša i nasilja.

Da je ovaj tekst pisan pre nekoliko meseci jedan od očeva soula, James Brown, bi još uvek bio iza brave. Sada je na uslovnoj slobodi, a njegov nadzornik je niko drugi do rođena žena. Ništa čudno, da upravo nju nije pokušao da übije i zbog toga zaglavio, bežeći od policije u sumanutoj poteri preko dve savezne američke države. Pri tom je nakupio toliko prekršaja da je mogao biti osuden na trideset godina zatvora. Žena mu je na kraju oprostila i dobio je samo šest. Uslovno je pušten tek posle bezbroj molbi, što sopstvenih što raznih ljudi iz šou-biznisa i politike. Jednom mu je šansa propala, jer je čuvar u njegovoj ćeliji našao preko 40.000 dolara gotovine. Ovu šetnju po žanrovima nastavljamo pričom o Merleu Haggardu, jednom od najvećih stilista country & western muzike. Najveći deo svoje mladosti proveo je po popravnim domovima i lokalnim zatvorima sve dok se nije kvalifikovao za pravu stvar. Posle jedne provale dobio je deset godina i to baš u Sen Kventinu. Da zbog dobrog vladanja i bavljenja muzikom nije ranije uslovno pušten mogao je tamo dočekati i onaj čuveni koncert Johnnyja Casha. Uslovnu kaznu mu je sredinom šezdesetih oprostio lično Ronald Reagan, tada guverner Kalifornije. Po zatvorskom skoru najopasniji čovek "opasne" muzike heavy metala bio bi Ozzy Osborne. On je život odraslog

čoveka započeo služeći kaznu zbog provale. Sve je bio isplanirao, čak je imao i rukavice, ali sa rupom na prstima, tako da je isto tako mogao da ostavi i pismenu poruku ko je počinio nedelo. Relativno veseo karakter ove rubrike gotovo čini nepriličnim pominjanje najpoznatijeg punk hapšenika - Sida Viciousa. On je uhapšen 13. oktobra 1978. godine pošto je na smrt nožem izbo svoju devojku Nancy Spungen. Pušten je uz kauciju od 50.000 dolara, ali se gotovo odmah zatim vratio u zatvor jer je prebio brata Patti Smith, Teda. Odležao je 55 dana. Nikad nije izišao pred sud zbog übistva. Umro je od prevelike doze heroina. Zakljusak? Bolje da ga nema.

James Brown: Pod nadzorom žene.

Jerry Lee Lewis: Ko je pomenuo ženu?