Ritam

KONTINENT (II)

I najnovija imena podzemnog rock sveta Australije zvuče zdravije od bilo čega drugog što još nosi etiketu rock’n f r 011...

PISATI o AUSTRALIJSKOM ROCK’n’rollu mnogo je teže nego što se to na prvi pogled može činiti. Najpre, zbog slabog protoka informacija, u prošlom broju pomenuo sam ignorantski odnos američkih i evropskih medija ргеша aussie bendovima, ali i zbog krajnje stidljive distribucije, kilave propagande i nikakvog viđa popularisanja svojih aduta od strane samhi ozi nezavisnih izdavača i ozi nezavisnih medija. Razlog tome je ,Jcompleks Amerike” prisutan u tamošnjoj štampi i fanzinima. Međutim, dobra strana toga je ta što se velike kompanije iz Država još uvek nisu „bacile” na kupovinu aussie sastava, što će reći kloniranje NIRVANE za sada zaobilazi Austrahju. Maločas sam pomenuo da Australijom ne vlada virus „prelaska pod okrilje major label”. Verovatno zato što tamo, koliko mi je poznato, nema posebno velikih izdavača, a predstavništva inostranih se više bave distribucijom svojih, a slabije jumjavom za ~next big thing” bendovima. Zato se nezavisnim sastavima bave nezavisne firme, kako, uostalom, i treba da bude? Vreme je da se ovaj tekst privede kraju, stoga ću rezimirati ono Sto sam do sađa napisao: Austrahja je ođuvek imala dobre bendove i kvalitetnu „scenu”. Zbog njenog specifičnog geografskog položaja, ali i medijskog neeksponiranja (u najboljem slučaju u senci britanskih i američkih grupa) taj je r’n’r godinama (decenijama) zaobilazio naše / vaše uši. Ovaj članak je napisan za sve one music junkies koji još uvek poseduju potiv za otkrivanjem nekog novog, boljeg i jačeg rock’r’rolla od onog koji im se godinama konstantno potura pod nos. Zato im poručujem Australija je vaša krajnja destinacija! Već sam u prvom delu priče o aussie r’n’r—u ( prošli broj „Ritma”) pominjao tamošnju nezavisnu etiketu DOG MEAT koja se u poslednjih nekoliko gođina potvrdila kao najbitnija na tim prostorima. Daviđ Laing, vlasnik DOG MEAT firme, uspeo je, od ’B7 (od ’B7 do ’BB. kući je naziv bio GROWN UP WRONG) do danas, da oko sebe okupi najbolja imena aussie r’n’r-a (koja su mu bila dostupna), ali i neka od najjačih američkih (LAZY COWGIRLS, CHEATER SLICKS,JEFF DAHL GROUP, ANTTSEEN), tako da je profil kuće uveliko izvajan, a muzički izraz artikuhsan. Dakle, zajednički imenilac za sva DOG MEAT izdanja je glasni, iskreni i znojavi госк’n’roll, bez obzira što se u sporadičnim slučajevima radi o punk rocku, hard-rocku ili garage punk. Australijski sastavi SPLATTERHEADS i POWDER MONKEVS svojim izvanrednim prošlogodišnjim albumima čine sam vrh DOG MEAT produkcije u izuzetno plodnoj '93. godini.

SPLATTERHEADS i POWDER MONKEVS imaju mnogo toga zajeđničkog. Osim što često rađe koncerte skupa, što se pojavljuju na DOG MEAT etiketi, putevi im se ne retko ukrštaju. Najpre, na albumu „Negative Waves”, melbumških BORED! u pesmi Remedy (original je od ROSE TATTOO) članovi SPLATTERHERADS se pojavljuju kao prateći vokah đok je Tim Hemensley (bas, glas i autor gotovo celog P. MONKEYS materijala) imao ulogu glavnog vokala u istoj. Potom se Sly (jedan ođ dva gitarista/pevača u SPLATTERHERADS) pojavljuje kao leađ vokal u BORED! obradi HUSKER DU hita Pink Tums To Blue koja se našla na jednoj od brojnih kompilacija ozi grupa. Već viđite đa se i BORED! nalazi u tom društvu, međutim, spisak još uvek nije potpun. John Nolan (tip koji je sa Timom Hemensleyem ofoimio P. MONKEYS) svirao je drugu gitaru u BORED! od samog početka (’B7) ali je рге BORED! perioda bio i u originalnoj postavi jednog ođ najvažnijih ozi bendova 80—tih GOD-. Koliko su GOD bitni i koliko su umešani u sve ovo Sto se tamo zbiva saznaćete iz sledećih redova. Tim Hemensly bio je pevač u GOD, Joel Silbersher (sada gitarista i pevač još jedne velike DOG MEAT nade HOSS) svirao je u GOD, a Holana sam već pomenuo, (postoje još dva benda koji su nastali od ех članova GOD: FREELOADERS i PATTERSON’S CURSE. GOD pesma >v My РаГ’ (i BORED! su je obradili) važi za jednu od najboljih ozi pesama (čuo sam je i potvrđujem da jeste). Zaboravih da kažem da je još jedan bivši član GOD svirao bas sa punk rock legendama Australije DIRTY LOVERS (koji ne postoje otkako su u saobradajnoj nesreći izgubih dva člana jedan od njih bio je poreklom iz Južne Srbije. Inače, ovo je samo đeo stabla koje čine tamošnji muzičari i koje je mnogo zamršenije nego što možete pretpostaviti јег skoro svaki bend ima bar jednog čoveka koji rađi paralelno u bar još раг bendova!!! Najzanimljivije je što svi ti benđovi prave zaista dobre stvari i čine jednu konkurentsku scenu u kojoj, koliko i je poznato, još nisu izbile žučne svađe i shčne pizdarije! Ali da se vratimo na temu iz naslova. SPLATTERHEADS su ođ prethodnog albuma do ovog imali pauzu od četiri godine. Ako su apstinirah da bi napunili baterije i izđali ploču koja će ih popeti na sam vrh ozi r’n’r-a pauza je opravdana jer „Bot The Album” je, najblaže rečeno REMEK-DELO sa mihon uskličnika. Bez preterivanja vam kažem, uzmete li ovaj disk u šaku i stegnete li ga, iz njega će proteći litre krvi! Zaista, neverovatna je količina emocija i sna<4- koja izbija iz svake stvari sa „80t...” U suštini radi se o pi\ . vnim pop pesmama koje je uradio jedan Ijuti r’n’r bend.

20