RTV Teorija i praksa

Nevenka Perković

UTICAJ NASILJA SA TELEVIZIJE NA GLEDAOCE

' John O.Pastore: Televised Violence and Children u časopisu „РНР: A Forum for Better World”. V01.6, No 10, October, 1975.

2 Nevenka Perković; Zapažanja gledalaca o emitovanju nasilja na programima Televizije Beograd, u ediciji „Rezultati istraživanja programa”, Centaj RTB za istraživanje programa i auditorijuma, 8r.5, 1975.

Da li emitovanje nasilja na televizijskom programu utiče na porast nasilja u svakodnevnom životu, pitanje je koje se na Zapadu pomno istražuje, a u nas mu se posvečuje malo pažnje. Jedan američki autor, raspravljajući o nasilju koje se emituje na televizijskom programu i njegovom uticaju na gledaoce, kaže da je „tokom jedne nedelje šezdesetih godina američka porodica bila očevidac 144 übistva, 13 kidnapovanja, 7 mučenja, 4 linča i velikog broja drugih oblika nasilja i svireposti”'. Na Zapadu su preduzete neke mere za smanjenje nasilja na programu, ali još uvek je mali ekran, naročito u Americi, prepun nasilja i agresije. A kako stvari stoje u nas? Prema jednoj analizi programa Televizije Beograd prema činovima nasilja 2 za nedelju dana emitovanja programa, od 14. do 20. maja 1975. godine, bilo je 215 činova nasilja ukupno, što znači, drukčije iskazano, da su na svaku emisiju koja je tada emitovana dolazila dva čina nasilja. lako se nije uvek radilo o teškom nasilju, ipak je učestanije od drugih vrsta nasilja bilo fizičko nasilje nad Ijudima, čiji je ishod bila smrt. Ovi podaci ukazuju na činjenicu da ne možemo ostati ravnodušni prema pitanju prezentacije nasilja na televiziji i da problem uticaja nasilja sa malog ekrana na

172