RTV Teorija i praksa

sobom nosi kao svoj ontički fundament u trenutku svoje konkretizacije, Kao što vidimo već u samoj sintagmi „radio-drama” sadržano je ontičko pitanje radio-drame. Ukoliko želimo da ostanemo prilikom utvrđivanja ontološke dominante radio-dramskog umetničkog dela u sferi umetnosti, metodološki je neophodno primeniti dve vrste analize: konstitutivnu i modalnu pri čemu konstitutivna analiza zahteva analitičarev prodor u strukturu umetničkog dela, u njegovu „građu”, ne bi li se tako došlo do odgovora na pitanje štaje radio-dramsko umetničko delo po sebi, dok modalna analiza istražuje „modus postojanja umjetničkog u ovom slučaju radio-dramskog umetničkog dela, odgovarajući pri tome prvenstveno na fundamentalno pitanje kako ono jeste i utvrđujući, takođe, koliko je to moguče, njegovu differenciae specifica tj. ono što ga razlikuje ođ svih drugih biča i vidova pojavnosti umetničkih dela. NAČIN BIVSTVOVANJA (SEINSWEISE) RADIO-DRAMSKOG UMETNIČKOG DELA. MODALNA ANALIZA U okvirima modalne analize radio-dramskog umetničkog dela, kao što smo malopre rekli, neophodno nam je da utvrdimo njegov način postojanja (Seinsweise). Za tu priliku, po našem mišijenju, može dobro da nam posluži analiza koju je svojevremeno primenio Roman Ingarden (Roman Ingarden) u svome ogledu pod naslovom Identitet muzičkog detla* U poglavlju pomenutog rada „Muzičko delo i njegovo veliki poljski filozof, fenomenolog, Roman Ingarden ukćizuje na šest bitnih odlika izvođenja Sonate h-moll Frederika Šopena. Samo se po sebi razume da bi se umesto ovog primera koji navodi Ingarden moglo uzeti bilo koje drugo delo bilo kojeg muzičkog stvaraoca. Na ovom mestu ćemo navesti, u izvodima relevantnim za našu analizu, svih šest odlika izvođenja muzičkog dela, idući onim redom koji je uspostavio Roman Ingarden u svome radu.

Nije slučajno što je analizu identiteta muzičkog dela moguće primeniti i na oblast radio-drame. Parafrazirajući Ničea možemo reći .rodenje radio-drame iz duha muzike’.

’ Upor. f. Focht, Uvod u estetiku, Zavod za izdavanje udžbenika, Sarajevo, 1972, str. 39. 2 Roman Ingarđen, Identitet muzičkog dela, Treći program Radio-Beograda, Jesen 1973, str. 471-595 i

25