RTV Teorija i praksa

izgradnji „prostih” formalnih zakonitosti radio-dramskog dela kao takvog. Prema mišljenju Arnima Franka to bi bili sledeći činioci: „reč”, „glas”, „muzika”, ~šum”, „radiofonski efekat”, „tišina” i „akustika prostora”. Ovi činioci, iako formalne prirode, aktivno učestvuju u tvorbi značenjskih radnji dela; bez njih u krajnjoj liniji ne bi postojalo radio-dramsko umetničko delo; krače rečeno, bez „akustičnog prostora”, „tišine”, „šuma”, „glasa”, „muzike”, radio-dramsko delo svelo bi se na prost tekst koji bi se, kao takav, i to sasvim pojednostavljeno, mogao porediti sa libretom u operi. I konačno, ova činjenica upravo govori o tome da se eventualna poruka koju tekst sadrži ne prenosi samo na osnovu pravila književno-umetničkog dela, nego se eventualna lepeza značenja poruke prenosi na osnovu pravila radio-dramskog kbda, tačnije rečeno, „izgradnjom modela prilagođenog modelovanom sadržaju.”^ Sam tekst, onakav kakvog ga je napisao pisac i dao ga reditelju i tonskom saradniku na obradu, još ne prenosi poruku u celini (in toto); tek u trenutku konkretizacije radio-dramskog dela, dakle, kada su prisutni šum, glas, muzika, radiofonski efekat, tišina, tekst postaje radio-drama i tek se tada konstituiše identitet radio-dramskog dela. Tako smo se opet vratili na tvrdnju izrečenu na jednom mestu u ovom radu da je konkretizacija radio-dramskog dela „čist ontički čin”. b) UNUTRAŠNJA STRUKTURA RADIO-DRAMSKOG UMETNIČKOG DELA U trenutku konkretizacije radio-dramsko delo počinje da biva umetničkim delom. Naime, slušanjem radio-dramsko delo uspostavlja ontički dodir sa onim što bismo mogli nazvati književno-jezičkim nivoom radio-drame. Samo, i tek putem konkretizacije radio-dramskog umetničkog dela, mi osećamo prisustvo duhovnog biča koje radio-dramsko delo uvodi u sferu estetskog. Konstituisanjem književno-jezičkog nivoa u radio-dramskom umetničkom delu, što je posao pisca drame, dolazimo u situaciju da radio-dramsko delo posmatramo kao model književne strukture, Ovakvo viđenje radio-dramskog

Arnim Frank, Das Horspiele Vergleichende Beschreibung and Analvse einer neuem Kunstform durchgefuhrt an amerikanisehen, deutschen englischen und franzosischen Texten, Phil. Diss. Frankfurt/M, 1962, Ed. Heidelberg, 1963.

Novica Petković, Principi Lotmanove strukturalne poetike, u: J.M. Lotman, Predavanja iz strukturalne poetike, Sarajevo, 1970. str. 19.

30