RTV Teorija i praksa

ISTRAŽIVANJA

Prvoslav Plavšič

BEOGRAĐANI I ZAJEDNIČKI PROGRAM RADIJA

Uticaj migracionih oheležja stanovništva Beograda na odnos prema radiju

UVOD Podaci i pretpostavke koje navodimo* deo su obimnije studije 0 odnosu Beograđana prema radio-programu, Pored globalnih istraživanja u Srbiji Centar RTB za istraživanje preduzima i redovne sondaže u pojedinim regionima nastojeći da obezbedi što tačniji uvid u položaj radija na nekom području i što uporedljivije podatke o njegovom delovanju među različitim slojevima populacije. Zna se, međutim, da neposredno upoređivanje rezultata ima niz ograničenja zbog različitosti „komunikacionih situacija” i nejednakog rasporeda individualnih i grupnih obeležja stanovništva različitih regiona 1 naselja, U radu „Stavovi slušalaca iz Beograda o programima radija” l izložena su neka dosadašnja saznanja koja ukazuju na specifičnost Beograda i uslove u kojima radio ostvaruje svoju funkciju na ovom prostoru. Navedeno je pet grupa takvih činjenica koje bismo ukratko mogli svesti na: 1) „Brojan potencijalni auditorij radija sa neobično šarolikom strukturom, potrebama, navikama i sistemom vrednosti, kao deo raznovrsnog demografskog skupa” a zatim i „prepletaj brojnih uticaja na modele ponašanja i stavove Beograđana”;

*U nešto izmenjenom obliku rad jepod naslovom „Migraciona obeležja stanovništva Beograda kao jedan od činilaca prihvatanja zajedničkog programa” podnet kao »a-opštenje na Savetovanju o zajedničkom programu radio-difuznih organizacija Srbije, Svetozarevo, maja 1979. godine.

'Prvoslav S. Plavšić, Stavovi slušaLaca iz Beograda o programima radija, „Rezultati istraživanja programa”, Broj 9, 1978., Btr. 2-4.

177