Šećerna bolest (diabetes mellitus) i njeno moderno lečenje

ЈА

тиче беланчевине и других састојака. 'То важи и за гихт. Бело

је месо само за осетљивији желудац лакше сварљиво.) или 41:25 руштић

кухане рибе (риба се мора сматрати увек као месо) са 10 гбутера, 100 г салате са 45 г уља, 200 г поврћа са 10 г масти им 25 г хлеба.

У овој диети имаде око 2000 калорија и ако се строго држе напред означена 4 и :/, дана, половица диабетичара изгубе потпуно гликозурију. Ако се не изгуби гликозурија или ако постоји кетонурија, онда се после поновног гладовања про-

бају равне дисте: Норденова са зобјим брашном (Најеткиг): 9

поврћни дани (2—8 дана само поврће са мало бутера у више

оброка); храна са шкробним материјама по проф. Фалти (Мећ!ФенећђеКиг): грив, пиринач, брашно од легуминоза, резанци, макарони, кромпир и т. д.

ба овим разним варијацијама су многи лекари постигли

лепе успехе претпостављајући наравно трпељивост и послушност |

болесника.

Мање од 39/ утљенохидрата садрже следећа поврћа: спанаћ, краставци, шпаргле, рабарбер, ендивије, салата, кисели купус, гљиве, целер, парадаје, карфиол, ротквице и т. д. Добро је просути прву воду, у којој се поврће кухало, да би се уклонили они угљенохидрати, који су се у води растворили.

У бутеру имаде бутерне киселине, која се може одвојити прањембутера у хладној води, што је потребно особито код кетонурије.

Што се тиче хлеба, треба давати што већу запремину а што мању тежину («ваздушни хлеб, Глифргоћ»), да би се могло на исти намазати више бутера. Укусног хлеба без угљенохидрата и беланчевине нема. У Грахамову и Симонову хлебу је мања процентуална количина угљенохидрата (него н. пр. у земички); у таком хлебу имаде

мекиња и лакше засити глад. Добро је употребљавати хлеб од

ражи а још боље од зоби, који свака домаћица може замесити, За промену се једе хлеб од бадема (Мапде гођ) или т. 8. АЛеџгопабфгоћ. Коме не прија сахарин, може место шећера узимати.

хедиозит, кристалозу, саксин, сахарозин и др.

Умерено пиће алкохола осим пива, слатког вина и ликера је дозвољено а особито у оне дане, када се мора гладовати и код кетонурије. У једном граму алкохола имаде 7 калорија.

Како се види, постоје све могуће варијације у погледу хране тако, да се дизбетичар не може са разлогом жалити. Нека слуша савете лекара и савесно их испуњује и нека не мисли много на своју болест, па ће се боље осећати и пре оздравити.

После јела је потребно одмарати се лежањем најмање МАО сата особито, ако је болесник сувише ослабио.