Seljanka
13 НАШ КУВАР
Мусака од празилука:
Прво припреми иразилук, месо, пиринач, ситног бибера. соли и јаја. Празилука узми 12 до 16 струкова, очисти и пресеци га уздуж на пола расцепи, сад пресеци га на три парчета, у шерпу метни кашику масти кад је маст врела ' спусти празилук поклопи шерпу и нек се пржи, кад је празилук одмекнуо посоли га, извади празилук у један тањир а у исту шерпу додај кашику масти, у врелу. маст спусти један килограм исецканог меса, мало соли и ситног бибера мало ситне црвене паприке пропржи, мало, измакни, узми земљани суд (ђувеч) подмажи га, прво метни један ред прженог празилука па онда ред меса па попрскати мало опранег пиринча, опет преко тога ред празилука па ред меса и мало пиринча, тако ређај док траје празилук и месо, за ову мусаку довољна је једна шољица пиринча, излупај 4—5 јаја преко сложеног празилука и меса прели још једну шољу или лонче врелог млека ова је мусака врло хванљива и укуснаМоже да се прави и посна.
Ружице од киселог теста
Подмеси квасац (у величини 1 ораха) са мало млека · метни на врх ножа соли и остави да кисне. Узми једну малу карлицу и умути једну кашику масти додај два цела јаја кашику ситног шећера на врх ножа соли ако имаш лимунове коре истружи на ренде, изручи сад квасац који је ускисо, мало млека (1 шољицу) додај и сад загуши то са брашном да буде мекано тесто, пола килограма брашна је довољно за ово тесто. Добро га излупај и остави да кисне, док кисне а ти метни у једну шерпу дости масти (као за уштипке) нека се маст добро угреје, ускисло тесто разви оклагијом вади · чашом округла парчад изрецкај около ножем с краја само, састгвљај два и два средину претисни прстом и спуштај их у врелу маст кад порумени једна и друга страна вади иху · чинију и посипај ситним шећером који је помешан са циметом, кад је пржено можеш на сваку ружицу метнути као лешник велико парче пекмеза који имаш, ово се тесто топло служи.