Seljanka

6

И сви. они раде. вредно и са вољом, и се да УРА А програм своје организације. ЕЕ - и

Ми ћемо између многобројних и разноврсних о : привреднога рада наших марљивих чланова Подмлатка ЦК навести овде само један _ пример: -4

· Чланови П. ц. к. основне школе у Бојнику код Лебана (Вардарска бановина) старали су се да међу мештанима при: На добију многе пријатеље за своју организацију, па су уз њихову помоћ и припомоћ Глав. одбора Плц.к.,.а под вођством: свога вреднога учитеља, подигли угледан живинарник и пче:: ларник, који служе за углед целоме селу и околини.

Сматрамо да није потребно још нешто више рећи овредноћи ових малих ђака — привредника. Наша је жеља. да они тај свој лепи рад прошире и изван своје школе и да и своје укућане, и на првом месту своје мајке, које се сличним пословима највише баве, поуче како најбоље да раде, па да им уложени труд донесе највећу корист. Да би смо им у томе олакшали, даћемо им овде нешто од упустава за гајење живине, као и за рад у врту, који у ово доба увелико почиње.

Кано да одаберем јаја за насад.

Од добро одабраних јаја за насад највише зависи: колико ће ти се, и то здравих и чилих, пилића извести. Ако желиш да подигнеш живину која ће ти носити: доста јаја, узимај за насад само од добрих носиља, Акопак хоћеш живину са укусним месом, узимај за насад. јаја од живине која брзо расте, има крупно тело и сочно месо. ___Као најбоља препоручују се за насад јаја од 2—3годишњих кокошију, које су имале петла најмање годину дана старог. Јаја од кокошију старијих од 3 године нису за препоруку. Гушчија су најбоља од 2-г -годишњих гусака, а ћурећа од 1—2-годишњих.

„За насад узимај само свежа јаја. Уколико су јаја: свежија, утолико је извођење _ пилића лакше и сигурније — а они здравији и чилији. Зими старија јаја од. 14 дана, а лети старија од 8 дана не препоручују. 0 за насад. Нарочито треба пазити да јаја нису остајала.