Seljanka

8

О хигијени

живинарнина

Сваки добар живинарник треба да је довољно простран, подигнут на сувом и оцедном месту, да у њега улази што више светлости и чиста ваздуха, као и да је тако саграђен да се у њему може увек да одржи примеран ред и чистота. То је главно у сваком кокошарнику, јер се тиме може да одржи потребна хигијена, која ће нашој живини дати добро здравље, јер само здрава и одабрана живина може дати оче киване користи. Оно, што се од сваке домаћице тражи то је, да у већ подигнутим живинарнику одржава чи-

стоту и ред.

Чистота у живинарнику. огледа се-у“

| змета и“ разних 'неупотребЉ одпадака, кад и у чашчој дезинфекцији саме одаје, судова за храну и појење, гнезда и. седала.. Па“ рочито. лети, чим“ дођеш „да храниш сживину, отвори врата. иди прозоре да смрад изађе напоље и замени се чистим и свежим ваздухом. Одмах се метлом и лоода или нарочито по-

патом скупљају сви измсти 04 дешених дасака испод седад одређено место. Такбеик

који се остављају на и са течном храном