Seljanka
13
салицила (то се купује у апотеци) да би се пекмез дуже одржао. Кад се шећер и трешње добро укувају ти онда изручи.у ћуп или теглу, чврсто повежи и остави у хладовину на суво место. Исто се тако кува и пекмез од вишања, само: се метне мало више шећера, јер су вишње киселе. Добар је пекмез кад се вишње и трешње помешају и заједно кувају. · Тако се добија „мармелада“. –
Укувано воће за зиму — компот
Овај компот не кува се у пари. Узми 5 килограма воћа које желиш да оставиш за зиму, опери лепо, и осуши. Скувај 1.50 л. воде са 1.50 шећера, кад се шећер добро прокува, спусти воће и остави да се кува колико очиташ два оченаша, или 5 минута. Пре него што почнеш радити са воћем, загреј ћуп на крају штедњака. Кад извадиш воће из куваног шећера, ти га слажи у загрејан ћуп, а у шећер спусти малу кашичицу салицина нека се опет прокува. и прели оно сложено воће у ћупу са овим шећером и одмах добро повежи са хартијом која се зове (дунст-папир). Ова хартија купује се у бакалница и није скупа. Кад си повезала «стави ћуп у корпу са вуном, тако да је вуна свуда око ћупа. Покри. корпу са неким топлим ђебетом или вуненом марамом и остави до сутрадан, када је компот сасвим куван.
Мешана салата
Настају топли дани, Онда се много једе салата а нашима на селу често пута буде а најомиљеније јело, ова врло добра салата прави се овако: скувај пола килограма зрелог
пасуља, оцеди воду, направи танку запршку са ситно испрженим луком изручи у ону волу од пасуља и додај ваљушке, _и сад имаш добру чорбу. Насуљ који си оцедила метни у __у једну веђу чинију или. чанак, метни га са стране чиније _као што на слици видиш; обари један килограм борзније