Seljanka

12

Домаћи лекови

Титрица — камилтеј, или како се у народу зове: трава за буве, царев цвет и жабља трава. Цвета од маја до септембра. Има пријатан мирис, и употребљава се само цвет. Цвет се добро просуши, стави у кесу,

коју треба држати стално на чистом ваздуху. Сув цвет се доцније овако употребљава: кад вода добро проври, спусти се у воду, једна мања кашика овога цвета, потом се остави да проври још 2—8 пута. Камилтеј или титрица, најомиљенији је домаћи лек и најразноврсније се употребљава. Камилтеј ублажава бол од грчева у стомаку, изазива знојење код назеба и загрева цео организам. Као каша ставља се на чиреве и отоке. Спречава запалење на кожи и у мишићима. Овај теј користан је нарочито за малу децу, кад имају болове у стомаку или у цревима. Чим мати види да се и грчи најбоље је да му одмах скува камилтеј. ЕС процеди кроз густу цедиљку или чисту крпу. пик тејом се испирају и очи кад новорођенчади, ако се појави крмељ или се зацрвене очни капци, а добар је и за лишајеве, ранице и пљускавице. Употребљава се и за испирање уста у случају зубобоље. Ако је образ отечен, добро је ставити у кесу суву титрицу, ту кесу спустити у врелу воду и пошто се добро загреје и мало оцеди, стави се на отечено место на образу. Под том облогом бол умине брзо, а затим спласне и оток.

_Испуцану“ или "перутаву кожу на лицу и“ рукама треба. пред. спавање намазати са. титрицом која је скувана у млеку. Кожа“ брзо · омекша. исне · 1. више, нити. се перута.

===

НАША КУХИЊА _

метни | килограм оте асенноној куваја додај на“ врх ножа