Seljanka

16

Буковац, 4 јула 1933. Цењена Госпођице Лацковић

Хтела бих да Вам, са својим првим поздравом из мог села, пошаљем и мало те милине која га окружује и која га чини тако лепим у мојим очима!

То је једно мало село, далеко само четир километара од Беле Паланке. А школа — трошна мала зграда врло идилична а нимало хигијенска! Ипак ме то не секира много, јер ја сам овде само сада јер немам управитеља, те ја вршим дужност. А моје право село је исто тако мало селце, сиромашно и шћућурено тамо десно, иза брда. Тамо је моје одељење у коме ћу на јесен основати своју кућицу и почети свој први рад.

Ви ћете ми се вероватно смејати што Вам тако пишем. Али ево већ петнаест дана сам овде. Мало сам радила с децом, и то је ишло врло тешко јер четир месеца нису имали учитеља. Више радим на администрацији. И већ ми је то сасвим обичва ствар. Сналазим се као да сам дуго на томе радила. ИМ сад тек увиђам да нисмо умеле да потпуно замислимо оно о чем смо тако много снивале све ми у учитељској школи! Једно овако кратко борављење на селу, на. дужности — па се пуно тога измени, поруши, евентуално изграда на сасвим другој основи.

Ја сад тек сањам о животу на селу. И то ме не збуњује више толико као пре. Све ствари су ми разумљивије сада, па се надам да ћу и догодине разумети душу сељака. и оног малише из кога треба да порасте човек!

Спремам се да сутра пођем опет својој сестри. Можда ћу Вас летос посетити.

Срдачно Вас поздравља уз рукољуб Ваша

Десанка

Поздрав Г ђи Зарић и ученицама — и Секи.

“ Злити-Охрид — 14-8-933 год. Драга моја Госпођице Ја сам госпођице хвала Богу здрава и добро, које и

вама желим од милога Бога и од мог срца. Много сам се обрадовала Госпођице на ваш лист Сељанку, баш зато се

Одговорни уредник: Даринка Лацковић, Балканска 9. Београд Штампарија „Скерлић“, Милана К. Шветановића. — Београд Кр. Наталије бр. 19, Тел. 20-732: