Seljanka

4

јер имамо у школи децу. Реши се гђа Јовановић да иде сама и да тамо остане неколико дана. Понела је два чаршава, сирНета винског, кинина и термометар да му измери топлоту. Једним козјим путем једва је стигла до куће, морала је ципеле скинути и у чарапама се пела до на врх брда. Кад тамо дечко је био на земљи, испод њега мало сламе обучен у хаљинама (ако умре да је обучен) сав гори и не може да говори, језик од ватре отечен. Она га свуче, и обложи га мокрим чаршавом попрсканим сирћетом после сувим га увије. Подигне га на неке сандуке да није на земљи, скувала му чај и кашичицом коју је понела напоји га, доцније је и кинин са чајем тако дала и дете трећег дана отвори очи, ватра попусти и гђа Јовановић остане. тамо 8 дана док детету није пошло на боље. Она и ако није лекар имала је много иску_ства и видела је да је то запалење плућа по свима знацима. Лекара нису могли звати јер су сиромашни а и далеко је, лекар вели она, да ли ће доћи чак овамо. И дечко по упутоству госпођином лепо се подиже, храну му је. мајка редовно из школе носила и сина смо јој спасли. Колико је то _дете било паметно и благодарно, кад је оздравило жеља му је била да научи „буквар“ и то смо му дали и код нас је у _ школи научио читати и писати. Кад је једног дана сишла с _брда у школу, она рече онда свима ученицама нарочито же-

ма које су биле ученице у домаћичкој школи, учите жене и девојке, кад сте сретне да сте ушле у ту спасоносну школу, учите и памтите, па да и нас научите, сад видим шта значи знање.

И тако те јадне сељанке тек у несрећи виде шта значи

непросвећена сељанка, Д. Л.

Поштујте и чувајте своје родштеље. Јер како задужите, шако ће вам севратити2 како ви пазише и поштујете своје родитеље, шако ће пи Вас пазиши млађи ваши. кад остарише. А сваки, који дуже угаживи, мора остарити.

НЕ ПЉУЈ ПО ПОДУ

прахом сасушеног туберкулозног испљувка преноси. се туберкулоза ________________ и а здраве.