Seljanka

18 НАША

КУХИЊА

Кромпир са преливом

Испећи један килограм кромпира, ољушти га па изгњечи– са шољом млека. Сад у један чанак (суд) умути добро једно жуманце и мешајући дуго додаје кап по кад зејтина, мешај доста дуго, посоли и побибери, додај мало сирћета. Кад је готово помешај са хладним кромпиром што си га са млеком изгњечила. Направи лепу лопту и метни на чинију, около лопте поређај кувану и исечену на коцке цвеклу, обарена јаја и краставце исечене на коцке.

Пита вареничарица.

Размути 5 читавих јаја, додај 16 кашика млеча; 3 кашике ситног шећера. мало соли и толико брашна да тесто буде сасвим густо. Пошто добро измешаш доливај у то по мало млека дотле, док не добијеш мало гушће тесто, · него што је за палачинке. Тако умућено тесто саспи у добру подмадану теисију и пеци. Кад је добро проруменило прели је танко кувиним шећером, и сеци на повеће коцке и топло носи на сто. |

|| ПЉУЈ ПО ПОДУ

- Прахом сасушеног тубернулозног испљувка, преноси се тубернулоза на здраве.