Seljanka

Говорио је Тоди, како само он уме, и из дубине и из даљине. Износио јој је црне слике, ако овако продужи, а лепе, ако батали досадање понашање.

Тоди је, разуме се, било много тешко, да измени своје навике. Дуго се колебала. Али чича-Рајко окупио, па једнако чита ли чита. М Тода најзад попусти. И отпоче нов живот у њиховој кући.

Кажу људи: „Наука је једна мука, а одвика две“. И јесте тако. Али ипак ништа се од жива човека није отело. Тода се за кратко време сасвим променила. Прела је, ткала и сваки посао радила, као да је то радила из малена. Белило и руменило баталила је, те је у лицу дошла много лепша. Новац је дала на штедњу баш онда, кад је Задрузи био најпотребнији.

Та промена Тодина брзо се чула, те кад дође јесен, први је прстен био Тодин.

Испросио је газда Веселин из Дудоваца. Мало му, истина, било неправо, кад виде да је Тоди прешло 20 година, али га попа одобровољи говорећи:

— То су најбоље године. Што год се женско раније уда, пре остари, и слаби и пропадне. ИМ би свадба и весеље нечувено, после свадбе младенци су дошли Стевки, да ту живе. И сад, ено их, живе како Бог милује. Баш сам приметио, да Стевка зета Јована готово више воли и пази него и своју Тоду.

Стевка је сва срећна. Њен је дом стекао мушку заштитудомаћина. Деца јој се пазе и раде, а она шта ће друго, него чува кућу и унучад. И кад год се моли Богу, она рекне: Хвала ти Боже, на овом дару и милости! А ти, чича-Рајко, добротвору мој, и где чуо и не чуо, срећан био!

М. М. Д. учитељ,

Нивинарство

Наше сеоске домаћице много гаје ћурке, само то гајење треба поправити бољом негом и храном. ћурке се изводе двапут годишње, али за даљи разплод треба узети. само грла од првог насада, она која се изводе у априлу или мају. Кад снесе ћурка последње јаје, почне одмах квоцати. Под ћурку треба метнути 13-51