Seljanka

14

НАША КУХИЊА Посно пуњени плави патлиџани

Узми неколико. мањих плавих патлиџана, издуби их малом кашиком и обари их у сланој води. Оно што сииз њих издубила исецкај, посоли и остави ода у соли постоји неко време. Исецкај 2—6 главица црнога лука и додај шест малих шољица пиринџа и "све пропржи мало на зејтину. Мсцеди оно што си оставила у соли, па и то заједно са луком и пириџом пропржи. Кад је пропржено, дигни с ватре, посоли и додај мало ситног бибера, исецкане мирођије, першуна, белог лука и два зрела црвена патлиџана. Затим напуни са овим плаве патлиџане и коју паприку бабуру. Ако волиш да је љуто исецкај коју зелену паприку у пиринаџ. У ђувечу начини слабу запршку на зејтину са мало ситно сецканог лука. и 1—2 црвена патлиџана. Кад запршка мало проври, поређај оне напуњене патлиџане и паприке у ђувеч, нали водом да патлиџани огрезну, и метни у штедњак да се перу.

Ово јело једе се и сасвим хладно.

Кифлице са маслом или младим кајмаком.

Узми пола чаше млека и додај квасца у величини ораха. Квасац добро размути и, мало поспи брашном. Пола киле брашна натри са четврт киле масла или

кајмака (може бити и обична свињска маст) додај че-

тири жуманца и две кашике ситна шећера и мало соли Овоме додај потопљен квасац, све добро смеси и остави мало да квасац ускисне. После тога истањи оклагијом да тесто буде: као мали прст, тесто исеци на коцке, у средину метни мало пекмеза, уви их као ки. флице, помажи жумацетом, и пошто је мало постојало, стави да се пеку у добро топлој пећи.