Seljanka

12

ЈУ. Пре но што метнемо насад у гнездо, гнездо ваља да запрашимо ситно истуцаним кречом или сумтсрним прашком.

У. За све време, док се насад не изведе, ваља претресати гнездо, у коме је насад, и засипати га ситним кречом или сумпорним прашком.

МГ. За сваки нов насад треба правити ново гнездо. Гнездо у коме је насад, треба да је заклоњено од „светлости.

МПЦ. Место, где су гнезда са насадом, зими ваља по мало загревати.

МШ. Најбоље су за насађивање ћурке, јер под њом стану више јаја.

1Х Не треба под квочку метати више јаја, но што их она може добро покрити. |

Х. Ако је у једном простору више гнезда с на«садом, онда свако гнездо треба нечим оградити, да једна квочка не прилази другој.

Х!. На квочку не треба викати нити је плашити, или је чиме гађати, онда треба да је увек на миоу.

ХИ. Док квочка лежи на насаду, треба јој давати мекшу храну.

ХШ. За насад ваља узимати само свежа јаја.

НАША КУЈНА

5

С = ВИ ЕН ННРННЕ Сушен плави патлиџан.

Плаве патлиџане обрати пре потпуног зрења, исећи на котурове. обарити у кључалој води, 3—5 минута. нанизати на канап, сушити у хладу и оставити „суве на промајном месту. Сушено поврће пре употребе држи извесно време у води да набубри, па тек онда употреби за мусаку или ђувеч.

(Зелен) Шаргарепа. корен од першуна и пашканат.

Ко нема подрума да метне зелен у трап или пе-сак, најбоље је да зелен за зиму суши. Корен се очи«сти пресече на пола, поређај по лесама и суши на «сунцу. Зими пре но што метнеш зелен у супу или