Seljanka
| | | |
И Иако У
5: Е Е Е Е |
те земљорадници имају времена н да доста поору; = да добро поору. А с пролећа често не може да уграби лепо време, кад је земља довољно просушена, те обично закасни с пролећним усевима, а и не стигне да све уради као што ваља. -„ Орите још с јесени!
вера енана НИНА И НАвнНи ери Ртва вара реп паран И Ран
Зимница. Остављање бабура (паприка) за пуњење.
___Бабуре опрати, капак отсећи и семе повадити. У сваку метни пола кашичице соли, метни их у земљани суд и тако нека преноће. Сутрадан наслагати једну у другу сложи их у ћуп или велику теглу и налити са оном водом што је остало од паприка. Повезати добро и оставити до зиме на хладном месту. Пре употребе бабуре се морају добро опрати неколико пута, да не би биле преслане, а месо не мораш ни солити кад куваш пуњене паприке.
Сир од дуња.
Узми две киле дуња и једну додај више. Сад метни пола лонца воде нека проври. Дуње исеци инг кришке, извади семе, ољушти их и спуштај у кључалу воду. Чим омекну извади н кроз ђевђир протри. Сад у те протрвене дуње спусти један килограм шећера, брзо кувај и мешај једнако да не загоре. Кад видиш да отпада од вајраче ти га сипај у веће шоље или модле, али их немој квасити. Чим се охлади изручи на плитак тањир или спреми чисту даску на коју ћеш метнути чисту хартију. Ово је врло добар начин и ко кува увериће се да је лепе боје и врло брзо буде готов. Ово је врло добро за наше сељанке да не купују ратлук и бонбоне, јер је ово од воћа које наша сељанка има. -