Seljanka

Штанглице од ораја

У једну чинију или чанак умути три беланцета са четврт киле ситног шећера и малу кашичицу винског сирћета. Дуго треба мешати док се сасвим не згусне да једва отпада од варјаче, сад узми четврт киле мле: вених или туцаних ораја и помешај са половином умућеног шећера са беланцетом, направи дугачку векну, растањи је с прста малог дебело и горе помажи оно што ти остало умућено шећера лепо и глатко са ножем удеси и оштрим ножем сеци штанглице, ређај у намазану тепсију и више суши него што би пекла у пећици. |

Колачи од кромпира

Обари 4 већа кромпира, ољушти их и док су врући протри их кроз сито, посоли, додај једно цело јаје, масти у величини ораха и шољу брашна. Све добро измешај, растањи то гесто на дасци с прста дебљине и вади чашом полумесеце и пржи у врелој масти. Ови се колачи топли једу.

Чорба од протрвеног пасуља

Пола киле пасуља скувај добро, кад је кувана ти га протри кроз ређе сито, у лонац сад сипај шољицу зејтина и пржи га са ситно исецканим луком (2 главице) додај оној протрвен пасуљ, разблажи га још са врелом водом, сад посоли и метни једну црвену суву паприку, мало зелени кад је скувано, а то сад спусти у ту чорбу трганце (ваљушке) или на коцке сечен кромпир. ;

5 5 |