Seljanka

ТЕ

једном девојком коју је много волео, али ова је захтевала да' му отац направи нову кућу, па ће тек онда да се уда за њега. Међутим, његов отац није хтео да сагради нову кућу, и како: младић није могао да прежали девојку, дошао је на идеју да у кући инсценира појаву „духа“, који би Тасу приморао да сагради нову кућу и на тај начин да се дочепа девојке. То би можда и остварио, јер Таса је већ говорио „духу“ како ће саградити нову кућу, али је запаљена шибица све покварила

С. Ћ. И.

Наша нухиња

јело од младих коприва.

Набери младе коприве и Фпусти их у кључалу воду, коју си посолила, оцеди и сасецкај ситно ножем. Сад направи запршку, кашику масти са кашиком брашна пржи да буде жута додај туцаног белог лука и про. пржи мало са луком сад спусти коприву и нали мало: топле воде и пусти да се кува сад додај на котурове сечене суве кобасице и опет нека се кува али сад истија, можеш у запршку додати мало алеве паприке. да се пропржи ради лепше боје, Ово је јело врло укусно. Ако немаш кобасице, а ти исеци на коцке“ сувог меса или сланине. Озго можеш метнути мало. киселог млека.

Колачи од куваног теста.

У лончић сипај пола литре млека и стави на ватру да ври, додај једну кашику шећера и једну кашику масти кад се маст у млеку истопила спусти четврт киле брашна и то сад мешати на ватри док се брашно не „изједначи. Затим дигни лонче са ватре и остави да се охлади, кад се охладило, додај пет жуманаца и' пену од 5 беланаца, сад то добро умути догод се не умешају добро јаја са тестом. Подмажи тепсију или плех, вади тесто кашикицом као пусле и ређај по тепсији и пеци да буде жуте боје, вруће посипај ситним шећером који је помешан са туцаним циметом.