Seljanka

8

Говорила јој је како њој то није тешко и како њене вршњакиње већ иду на њиву и терају радове барабар с одраслим људима. Али Станија ни да чује. — Не дам да ми се дете мучи. Друге могу. Нека их, нека раде. Али ти нећеш радити. Ја тебе једну имам, па што да ми се мучишг И тако је после увек било. Кадгод јој је Радојка хтела да се прихвати каквог посла у кући, или око стоке, или оде у воћњак, или градину, мати јој је бранила, и увек је понављала оно њено: — Не дам да ми се дете мучи.

Па такав је био и Радоје. И он је бранио Радојки да ма шта ради. — Нећу да те видим у раду, — говорио је Радојки. — — Седи! Имам. хвала Богу, толико да имам откуда лепо живети. Не мораш се ти мучити. А Радојку је опет срце вукло да ради, да изиђе на њиву, на ливаду, на реку, да као њене вршњакиње сеје, праши, копа, купи сено жање, пере рубље. Колико пута је тако отплакала кад чује како девојке на реци перу рубље и певају, или кад тако са вечери чује да се копачи или жетеоци враћају са њиве, па се надмећу у песми. Зажели што није са њима. Али, шта може кад је отац и мајка готово и не пуштају из куће и од себе» И кад и пође куда, пође као у сватове: обучена и накићена. Тако је расла Радојка.

Ж. Дачић (Наставиће се)

Избор нових ученица и обилажење свршених ученица домаћичке школе Краљева фонда

Као сваке, тако сам и ове године пошла фебруара месеца да извршим избор нових ученица за Домаћичку школу Краљева фонда. Прво сам кренула за Бања Луку, јер из тога краја најтеже је добити девојчицу из добре сељачке куће, тим теже што су требале доћи три, једна православна, једна католикиња и трећа муслиманка. Не зна се са којом је најтеже ишло, јер су сви били згранути кад су чули да треба 8 месеци одвојити ћерку од куће.

Први је разлог што губе радну снагу, друго ко ће овде чувати а треће још и најтеже питање ко-би женско дијете пустио да иде у бијели свјет.

И поред свих тешкоћа, ипак се успело да се три доведу из Босанске Крајине, благодзрећи г. Ог Лази Марковићу и г-ђи Зрнић. Из Босанске Крајине кад сам стигла у Београд, кренем за Скопље, јер и у крајевима Јужне Србије још влада

-

НА ЦИ понњаа баве ве а а