Seljanka

13

Печен шаран

Исеци 10 главица лука на ребарца и испржи га са зејтином, кад је лукац одмекнуо, метни пола кашичице ситног бибера, исецканог першуновог лишћа и посоли лук, сад метни тај лук у тепсију, попрскај лук са једном шољицом пиринча на то све сад метни очишћеног шарана, шаран се са горње и доње стране уреже, посоли га и поспи горе мало црвеном паприком и прели кашиком врелог зајтина. Док се риба пече у пећици чешће попрскај рибу врелим зејтином. Овако зготовљена риба може се и хладна јести.

~

Кифлице од крављег сира (несланог)

Узми четврт (фртаљ) киле сира протри кроз сито, сад додај сиру четврт киле свежег масла (бутера) кашику шећера ситног и једно жуманце сад то све смеси са четврт киле брашна. Измешано тесто растањи с прста дебљине на дасци коју си посула брашном. Вади од теста малом чашом округле формице, сваку намажи мало са пекмезом састави две и две у пеци у нодмазан плех (тепсију). Вруће печене поспи ситним шећером. Место масла (бутера) метни мало више од фртаљ киле

"слатког кајмака (скорупа). Д, Л.

НАША ПОШТА

Школа Народног Здравља у Загребу издала је једну врло поучну књигу која се зове „Мајка и дијете.“ То је права народна читанка, врло лепе поуке може мајка да нађе у тој књизи, има врло поучних слика и савета мајкама, а цена је свега 10 динара. Ко жели да набави ту књигу нека тражи ча ову адресу: Школа Народног Здравља Загреб. Ни једна сеоска кућа не би требала да остане без ове књиге, јер је пи сана лако и схватљива као да се докторка разговара са Мајком и дететом.

47 А.

#