Seljanka

15

Брађевци — Цариброд У Драга Госпођице

Ево да ти се јавим да сам хвала Богу жива и здрава исто и вама желим да сте добро са здрављем. М молим да ми опростите на ћутању што се дуго нисам јадила. Имам много посла спремам дарове да се удајем. Драга г-це када добијем „Сељанку“ онда сам пуна радости као да сам тамо у школи, само да ми је да се видимо још једанпут, кад сам прочитала у нашем листу за нашу добру Цвету да је умрла ја сам много плакала, а моја мајка ме пита зашто плачем а ја од жалости не могу да изговорим да је наше Цвеће (Цвета) умрла. Како ли ће њена добра мајка да преболи ту велику рану. Ја гце много имам да радим за удају стално се јављају младожење. Много се овде зна да сам само свршила школу, а и ја све причам шта смо тамо училе. Какве су вам вове ученице, само нека слушају, 8 месеци ће брзо проћи и треба много да се учи. Много поздравите непознате сестрице. Како је гђа и Сека и њих много поздравите и г. доктора и г. Рибара. Примите много и много поздрава од мојих укућана а вама љуби руке ваша ученица Вера Гагић.

А сад жури хартић бели, па ми г-цу развесели.

Книн — 141М Драга и мила Госпођице.

После дужег времена да вам се јавим да сам Бугу хвала оздравила, жалим и не могу прежалити што нисам могла да вас испратим на станицу, јер сам онда од грипа много болесна била. Јуче је била код мене Драгица и све смо причале о нашим добрим другарицама и школи. Била сам и код г-ђе Боглић коју сматрам као мајку, а ићићемо ја и Драгица у женску задругу да покажемо како се ткају ажури само чекају да им ви пошаљете памук јер овде нема доброга. Сад хоћу неколико ријечи да пишем новим сестрицема.

Драге и непознате моје сестрице и другарице, знам да вам је у почетку било много необлично, сад се само лепо слажите као сестре, слушајте што вам се предаје, г-ца вам је и отац и мајка. А кад дођете вашим кућама, онда ће те видети колико вам је школа вредила, а ваши ће родитељи видети како имају младе и вредне домаћице. Слушајте добро и г. доктора који вам предаје хигијену, јер то ће ваму животу много вредети. Еј да сам тица, па да имам крила свакога би дана долетела. Драга г-це поздравите све наше пријатеље, поздрав од мог оца и мајке. Вама љуби руке ваша ћерка

Маша Сунајко