Sion

41

врши у природи таку радњу која се по својој важности може упоредити са радњом нервне системе у човечијем телу. Дарвин је нашао, да се организми развијају по закону ириродног избора. Ако је тако, онда је човек најодабраније суштаство у природи, тако суштаство, пред којим сва друга суштаства, како органска тако и неорганска, морају уступити прво место. Дарвин каже, да је покретач развитка борба за опстанак; ако је тако, онда је човек крај борбе, ту престаје борба и јавља се господар, који нема супарника, коме је све покорно. Ми рекосмо да се достојанство и важносг сваког органа у телу, па следствено и сваког предмета у природи, одређује по његовој радњи. А баш ту радњу није још испитала наука како ваља; та су испитивања још, тако рећи , у почетку своме. Но радњом човека занимају се поглавито социјалне науке. Па за то оне имају више могућности, него физичне науке, да одреде значај човека.

Катедре јепаркија у Србији. (Наставак). 4., Епаркија будилска. Будимље , — на Морачи више Спужа, по коме се и сва јепаркија звала , сад је село, са развалинама старе вароши. Катедра је била у ман. ТВурђеви Стубови у Васојевићима. Цркву је зидао Првослав, брат Стевана Немање *), од које и данас стоје развалине.

Ј ) Пр &вослдкА слзидд чрвковд >! Бг!дил\ли ск«тгго Г«оргЈл ГО дкл столпд; а оне Хурђеве Стубове код Новог Пазара зидао је сам Стев. Немања. Гласн. XXII.