Sion

42

Од јепископа будимских, најпознатији су: Теофило, који је живео око 1252. г. и Ђерман, који је седио на катедри за време краља Милутина и архијеп. Евстатија II. 5., Епаркија рашка (расска). Варош Расса, у којој су седели српски владаони од XII — XIII века, лежала је близу данашњега Новог Пазара управо где је сад тако звано „Позориште", јер се и данас на том месту налазе развалине од старе вароши. Као што смо још напред споменули, јепископија рашка, постојала је још пре св. Саве, — дакле, пре XI. века. Катедра је и пре и после њега била код цркве св. апостола Петра и Павла 1 ), за коју доцннји српски летописци веле, да ју је подигао апостол Тбт , који је први и крстио Србе 2 ). Црква (храм) одржала се и до данас онаква, каква је још у старо време била; па као најстарија од свију цркава српских, и сада је у народу позната, под именом: свето-рашка митроиолија. Она лежи три четврти сахата од Новог Пазара 3 ). У њој се по свој прилици и крстио Немања I. кад је прешао из католичанства у православље. Од јепископа рашких после св. Саве најпознатији су: Филиа , који је живео за" времена краља Милутина и арх. Евстатија II., као и за живота матере Милутинове Јелене. 4 ) Павле, такође при Милутину и доцније на четири године после смрти Јеленине. 5 ) Григорије II., опет при Милутину краљу и архијеп Евст. II., око 1305. год. в )

Ј ) Стеваново и Савино житије Немањино у Шафарика стр. 59 п 69; Гласн. I. р, 164; V. р. 37; XI. р. 146; Агкк Сакцин, III. р. 10; У Григор. ,0 серБ1и м ед стноинн?Ах г К7 > сосћдничл держдвлмг*. Казант, 1859. г. приб. стр. 48: Дечански Споменици, Ристића стр. 3.

2 ) 1Ш. р. 3. и 34.

3 ) ГилфердингЂ, Записки географическаго обш;ества Т. XIII. р. 132.

4 ) Мопитеи(;а ВегТлса, р. 60.

5 ) Родослов по изд. Даничића, стр. 99. ®) Види: Предисловје сербскои кормчеп у члааку А. Павлова: Первоначалнои славано-русскш Номо — канонЂ. Казапг 1869. г. р. 89. п Мопит. р. 83.