Sion

624

^ЊИЖЕВНОСТ, Изашла је ово дана и у продају ступида књижица под нменом „Историјски развитак Сриске цркве" од Светозара Ннкетпћа, прештампано из в Гдасника" свеска XXVII. Књига је у Формату осмине и изнеће 5—6 штампаних табака; а може се добити у уредништву „Сиона* за 4 гр. чар. Ко познаје нашу слабу књижевност нарочито на црквено-историјском пољу, тај ће радо потражити ову књижиду, из које доиста има се чему поучити. Писац је пропратпо историски развитак српске цркве од оног доба, од када је засијала светлост Христове науке први пут на српској земљи и бачено било прво семе новог учења Христовог, па до највећег сјаја њеног. Но што нам се по најбоље из ње допада, то је што писац није заборавио, да баци свој поглед на монастире и свештенства од св. Саве па до Ђурђа Бранковића, и да онако изнесе беспристрасну оцену њиховога утицаја на народно образовање и свестрани живот народњи. 0 лепом штилу и чистом језику којим је ова књига написана, сувишно је и говорити. Г. Никетић је с те стране познат нашој читалачкој публици и по другим својим књижевним радовима на пољу јавних српских листова и наше књижевности уопште. С тога ову његову књижицу топло препоручујемо свима и свакоме без разлике.

Н а з н а њ е. Протојереј и председник конзисторије Неготинске г. Милоје Стојадиновић стављен је у стање покоја с пензијом која му по годинама службе припада, а на његово место постављен је г. Прота војени Обрад Михајловић. Секретар конзисторије Шабачке Милутин Стокић постављен је за проФесора богословије, а на његово место одређује се свештеник ковиљачки Димитрије ТриФуновић.

Некролог. Милисав Максимовић свештеник дугиманићски у окр. пожаревачком упокоио се 11. пр. месеца. У ДРЖАВНОЈ ШТАМПАРИЈИ.