Školski glasnik

Стр. 198.

ШКОЛСКИ ГЈ1АСНИК

Бр. 13.

и распоре* градива. по концентричним круговима. Исто тако треба да се укину и испити и оцене из наставе у веронауци. 8. Сва настава у веронауци треба да је у складу са осведоченим истинама научног напретка и моралним осећајем нашег доба. 9. У свези са реФормом религијске наставе у народној школи, треба да се према томе ре®ормише и религијска настава у учитељским семинарима.

Учитељство. Скупштина Српског Учитељског Конвикта у Н. Саду, одржана је 25. јуна (8. јула) о. г. Пре скушптине одржан је свечан парастос упокојеним члановима и добротворима у св. николајевској цркви. По отварању скупштине председник је учинио помен упокојеном члану и дугогодишњем одборнику Кости Шијачком из Ст. Футога, коме је скупштина одала почаст устајањем и уекликом: Бог да му душу прости! и решила, да се из скупштине саопшти породици покојниковој саучешће. Осим тога поменути су покојници Коста Крчадинац, учитељ из Ђурђева као члан оснивач, и чланови потномагачи: Душан Стојшић, учитељ из Сенте, Велизар Боборон, велепоседник из Панчева, Петар Кулић, носедник из Миагровице, Михајило Рајин иарох из Онава, Гедеон Вурдеља, парох из Бешенова и Сима Деврња из Путинаца. Скупштина је устајањем и изразом: Бог да им душу прости! дала почаСт и наредила, да се имена свих тих покојника уведу у друштвену читуљу и да се помињу сваке године на друштвеном парастосу. — Како је извештај председников о раду управног одбора за прошлу годину штампан и свима члановима с позивом на скушптину достављен, то је на основу тог р;шено, да се новом добротвору Ђ е н'и Вучићу, бившем учитељу мартоношком, ода слава, име у читуљу запише, а сталним прилагачима, као што су Д у ш а н Ј осимовић из Мохола и СоФроније Јаконић из Дероња, који од много година шаљу друштву приносе из тасова за мироносање, као и Српској Штедионици у Руми, која годишње прилаже редовно по 50 К годишње, као и српској православној црквеној о пштини у Чуругу, што сваке године у корист нашег завода проноси божићни и ускршњи тас и прикупљене прилоге нама шаље, ода писмена

захвала из саме скупштине. — Овом приликом је решено, да се у будуће штампају и члановима пре скупштиие разашљу и извештаји надзорника и надзорнице, те да чланови имају прегледа на целокупно стање завода. Међу тим су прочитани рачунски извештаји прегледачког одбора, који је констатовао, да су рачуни тачно вођени, да су у потпуном реду и предлаже, да се изда разрешница како благајнику, Ђ о ки Милићу, тако и управном одбору за рачуне из прошле 1907-8. годиве, што је скупштина и примила. За тим се читали извештаји оба надзорника Танасије К о с т и ћ и про®. Душана Р адића, као и надзорвице Меланије Татићеве. Скупштина је пажљиво елушала, задовољила се и узела на знање све те извештаје. После тога се прочитао и уевојио предлог прорачуна за идућу 1908-9. годину и у свези с тим решено је, да се досадања ужина, која се давала деци у комаду хлеба између 4 и 5 сати после подне, укине, с разлога, што ће с идућом школском годином бити у гимназији полудневна непрекидна настава, која ће трајати до 1 сата после подне, те ће нитомци тек у 2 сата после подне устати од ручка; што је наступила још већа скупоћа у животним намирницама, а скупштина није рада да с тога подиже пристојбу ни за идућу школску годину, најпосле и за то, што се исноставило, да су питомци с том ужином чинили злоунотребе на штету завода. Како је нотпредседник Гавра Путник, сад умировљени учитељ румски, оболео, те не може редовно да долази у седнице, решила је скупштина, да га за његове заслуге одликује избором за почаснога члана и почасног председника. — Како је све једнако слаб одзив српских народних учитеља према овој установи, решила је скупштина. да ее сви досадањи чланови оснивачи прогласе за поверенике завода и да се умоле, да сваки за идућу годину бар још но једног члана оснивача, ако то не, а оно по једног потпомагача упише и да тим припомогне да се број чланова повећа и завод појача. У свези с тим донесено је решење, да завод наш сваке пете године по једанпут изађе депутативно на гроб својим добротворима, који се налазе ван Новог Сада, да им учини помен и да у знак свог сећања и своје топле захвале прелије гробове својих великих добротвора. Скупштина је решила, да се то отпочне већ овом годеном.