Školski glasnik

Бр. 10.

ШКОЈ1СКИ ГЛАСНИК

Стр. 175.

Новији немачки списи за наставу у природним наукама. I. Списи, који се односе на методику природних наука. Нриро дописна настава на практнчно-хеврнстичној основи, Гг. Баппешап. Иаппоуег и ГеЈрг^, Наћпвсће Висћћап<11ип§. Цена 6 М. Поменуто дело јамачно је једно од најбољпх методскпх радова од последњих годипа на томе пољу. Нисац подробно третира о садашњем стању природописне наставе. Методика приро д оп нсне настав е и критика реформних тежњи од \\". А. Г/ау-а, Уег1а§ уоп ЕгтсЈп Ка^е1е, Ге1рг1§. Цена 3 М. Методпка Лајева одликује тиме што су сви њени делови на поихолошкој основн саграђени. Но, у многим местима је она преопширна и растегнута, да јој се практична вредност оспорава. Али и сама чиста природнонаучна страна Лајевих извађања је слаба. М е т о д н к а прнродословне наставе с обзиром на основне —, средње п вшне девојачке школе. За семинаристе и учнтел 3 е. Г. Мћаизег, Вгебћги, Уег1а§- уоп Г. Шг1. Цена М. 2,65. 1тћаизег-ова радња је у првом реду намењена семштрпстама и у евима деловима је скроз стварна. Нарочито је ннтересантно оглавље о збиркама. Пнсац, наиме, говори ту о л!рактичној радњи семинариста и упућује читаоца на начин како да саставља сам нужннје нрепарате итд., што су за наставу потребни. М е т о д п к а прпродописпе наставе у основној школи. Израђена за семинаристе и учптеље. Г. Вћтв. 1.ап^еи«а1/.а, 8сћи1ћисћћап(11ип«- уоп Г. 6. Г. вгеввкг. Цена М. 2,50. Бћп-т-ова методика може се за употребу пуноправно узети. П р и л о з п к методнци биолошке наставе. Скупљене расправе хамбуршких учитеља. 6. К. Шерег, УеИао' \ т оп В. О. Теићпег. Цеиа М. 1,30. Шерег-ом издани ,.Прнлози" престављају циклус расправе, којпх је пиеац хамбуршки учитељи. Поједини радови одликују се мпрноћом и јасноћом и одиосе се на принцип отаџбине, иа пптање концентрацпје, на законе и хипотезе у биолошкој наставн и др. Б п о л о ш к а п а с т а в а. Н. Н. вгоШ. Гап^епвака, Уег1а§ уоп Веуег п. 8оћпе. Цена М. 0,20, Мали рад СгоЉ-ов, који обухвата 14 страна, преставља књшкицу „педагошких магазина". Писац хоће учитеља да одушеви за самостално посматрање ученнка о свакој стварн.

И д е а л н е ш к о л с к е б а ш т е у 20. столећу. С. Сгаећег, поред сарадње Н. ГГ. Мо18еп-а, учитеља у Пепвћиг^-у. Са 13 планова н скнца и 140 илустрација. ГгапкГиг( а. О., Уег1а§ \ом Тго\?1128сћ, 1907. Цепа М. 4,—. Опширно дело Сгаећег-ово простире се на васколику дотичну област. Оно .је скроз употребљнво. Захтев, да државни учитељ треба да буде уједно и „школскн" односно „опћински баштован" потпуноје сватљпво са друштвеног гледишта. Писац није заборавио у првој линији — ипак учитељ. Иокушаје: Испитивати рептабилитет разних сорти кртоле и илодност разних врстн воћака, иредузимати треба у државним школама за даље образовање. Учитељ осиовне школе нема уопће за то времена. Прикупио : Живојин Раковић учител,.

Б Е Л Е Ш К Е. Српски учитељски конвикт у Новом Саду држаће своју редовну скупштину у петак 25. јуна (8. јула) 1910. год. у 9 сати пре подне у дворани српског учптељског конвикта са овим дневнпм редом: Пре скупштине у 8 сати свечан парастос иокојним добротворима п члановпма Конвикта у св. Николајевској цркви. 1. Оверовљење чланова. 2. Отварање скупштине н помен мртвнх. 3. Извештај председников, за школ. 1909.—1910. 4. Извештај благајников о рачунпма за школ. 1909—1910. годину. 5. Извештај прегледачког одбора о рачунима за школску 1909.-1910. год. 6. Извештај лекарев о здравственом сгању пптомаца и питомица. 7. Прорачун за идућу школску 1910.-1911. годину. 8. Предлози одборскн. 9. Евентуалпн предлозн појединпх чланова. 10. Избор питомаца и пнтомица. 11. Избор часнпка и управног одбора. 12. Избор прегледачког одбора и тројнце чланова за оверовљење скупштинског записника. Уочи скупштине, у четвртак 24. јуна (7. јула) о. г. у 5 сата после подне држаће се одборска седница. Дар срп. учитељском конвикту. Јеромонах ман. Привпне Главе г. Исидор Спасојевић приложио је нашем Конвикту К. 5000, да се приходом од тог новца бесплатно издржава по које сирото ђаче српске народности и прав. вере. Из прошлости Српске Гимназије Новосадске. За дојакошњих 100 година упиеало ср у