Školski glasnik

Бр. 15.

ШК0Ј1СКИ ГЛАСНИК

Стр. 264.

их свега 16. У 92 учит. семинара пријавидо се 1907. год. 10.000 ђака, а било је примљено само 3000, за остале ннје било места. Држава, немства и друге установе дају учит. кандидатима стиненднје од 60—200рубаља годишње.

К^њижевне белешке. Новији немачки списи за наставу у природним наукама. III. Дела, која нису одређена за школску наставу. Од праживотиње к човеку, К. ОшПћпег. Атлас слика за историју постања и развића човекова. 2 свеске. 8ћП%аг4, Оеи18с1ае Уег1а°;8ап81а11;, 1909. Цена М. 36, —. Овде нмамо посла са делом, које у целокупној литературп јединствено стоји. Оно нам, нанме, црта не само, као многобројни другп радовн слгшне врсте, развиће рода човечјег од првих почетака до његове досадање виспне, већ је оно оним матерпјалом слпка што иедостаје главним делима свију активних испитивача на овоме пољу — постало извршним делом првога ранга. Овим красним делом моћнће студнратн изворне списе и они, којима то иијебило могућно. На 90 изврсних таблица репродукованих учшшо је аутор ово благо прпступачнпм јавности. Таблицама је један текст додат, којн се очигледпошћу одликује п тако је згодно написан, да безуветно побуђује интерес за важни предмет. При том се писац служи мирноћом н смишљеношћу; све што је хппотетичио означује се као таково. По уводу, у којем је- укратко изложио битност десцендентне теорије и науке о постању, прелази на ћелије, једноћелијчне и вишећелијчне организме, на појаву оплођења, на мекушце н црве, као и на њихову важност по историју човечјег постања и после на кичмењаке као на најслнчније претке човекове. Ово одлично дело топло се препоручује свакоме, којп се интересује за велико питање које се у њему претреса. Нарочито треба да уђе у учитељске библпотеке. Од магловите пеге к човеку, К КетсћагсИ. Четнр свеске са 80 таблица и око 1600 илустрација. Мипсћеп, УеНа^ уоп Егп§(: КћешћагсИ;. Цена 1,—3. свеске вез. М. 8,50. 4. свеска М. 12,—. Опшпрно је дело, излаже „развојну исто-

рију целе природе". Прва свеска садржи „Историју земље" од првих њених почетака (магловита пега) до садањегјој стања; друга се бави са „Животом земље" (животни појави, израштај жпвотиња и биљака, наука о постању, симбиозе, биљна друштва, итд.); трећа свеска обухвата променљивости пуну „Исторнју живота" што се одиграва у разноврсшш перијодама земљпног развића, и четврта напослетку оцртава „Човека за ледено доба у Европи" и његово развиће све до паступања историјског доба. Овде имамо, дакле, посла са делом, што садржи приказ геологије, биологије, палеонтологије и историје човечјег развпћа. За једпог јединог аутора, сигурно је то огромна задаћа, коју је — што се лако даје познати — писац изврсно решпо. Мпогобројне слике су по фотографијама добро изведене. И ово се дело препоручује за учитељске библиотеке. Ж и в о т н е с л и к е и з ж и в о т и њ с к о г с в е т а, Н. МеепуагЉ. 2 свеске. Сисавци и птице. Уег1а§ V« п К. Уо1§11апс1ег. Цена сваке свеске, вез. 14 М. Знања из прпроде, 6ео1-^ Е. Е. 8сћи1г. Бполошки објашњена фотографска нрецртавања животиња и птица, које слободпо живе. Свеска 1 — 8. ВегНп, Уег1а» уоп Р. Рагеу. Цепа свакој свесцп 1 М. МеетагШ-ово дело има две важне свеске: једна је цртање сисара а друга птица. У свесци о сисарпма узете су у обзир само домаће врсте, па и за свеску о птицама вреди скоро то исго. Прецртавањима је додат текст, који је тако псцрпан, да су и многи одељци узели карактер малих „Монографија". Тако на пример описивање јелепа (обичпог) обузнма пе мање од 250 страна. Ппсацје мало сам радио, већ је прпвукао известан број сарадника, од којих је свакп иа пзврстан начнн решио своју задаћу. Свеске из „Знања из прпроде" садрже прецртавања из областп птица, биљака уопће, гљнва, пролетњих бнљака, пнсеката и алпскпх биљака. Сваком прецртавању је прндат кратак, више белетистрички одржан текст, у коме и биолошкн моменти налазе достојног пм обзира. Живот биљака, К. Н. Ргапсе. 5. и 6. полуђвеска. Са 200 слика у тексту, 10 обојејених и 17 црних таблица. 81ии§аг{, Егапскзсће Уег1а°;б1>исћћапс11ип§. 1908. Цена 15 М.