Školski glasnik

Стр. 265.

ШКОЛСКИ ГЈ1АСНИК

Бр. 15.

Овај део садржи природну псторију окрека, гљива и маховина у великој опширности (526 стр. лексиконски формат у свежем очигледном приказивању. Овде још придолази узорити „украс", који обе прве свеске превазилази. Илустрована флора Средње Европе, 0. Не&1. Са особитим обзиром на Пемачку, Аустрију и Швајцарску. За употребу школску и за самоуке. Свеска 7—-13. Мипсћеп, Уег1а& топ Ј. Г. Еећтапп. Цена свакој свесци 1 М. Са 11-ом свеском свршава се први део који садржи потањи морфолошки увод, криптогаме и монокотиледоне све до трава инклузиве. Са 12-им списом почиње, дакле, 2. свеска, чија се прва половина односи на Сурегасее. Обојене животињске слике, Кићпег! и Сгго88тапп, Уег1а§ уоп Маг1;т ОШепћоиг^ВегИп. Цена 10 свезака поједипце М. 1,—. Дело је изврсно и пружа уживања пријатељу природе. Жаба, Гг. Нетре1тапп. Уједно увод у практичну студију тела кичмењака. Гејр/Л§, 1908. Уег1а§ V. Вг. \\ г е1'пег КНпкћаг(11. Цена М. 4,80. Рад тај 'Ш1Ш прву свеску „Монографије домаћих животиња" новога потхвата, што ће га два добро позната зоолога, 21е§1ег и \Уо11;егеск издати. Он садржи не само увод у анатомију и физиологију жабе, који се оснива на посматрањима и експериментима, већ уједно и увод у студију жаба водоземаца, као и кичмењака уопће. Инсекти по штети и користи, Е. Та8сћеп1зег§\ 2. издање, издао 0. Тавсћепћег^. ГеЈру^'. Уег1а& уоп 6. Ггеу1а°;, "Шеп, Г. Тетрвку. Цена вез. 3 М. Међу многобројним делима, која грађу и живот инсеката описују, заузима ово изврсно дело прво место. Оно је поправљено од сина ауторовог, професора 0. Та§сћепћег§-а. Сухопарни описи првог издања нестадоше а напредни кораци брижно су узети у обзир. Пошто је ту реч о врстама инсеката у кући, башти, пољуишуми, то исто дело може ширим круговима да послужи. Илустрација није оригинална, а једно ваљано природонаучењачко дело мора бпти оригинално и илустровано. Слике из живота инсеката, Ј. Н. Гаћге. Ауторизован превод. Први ред. 8пл(«;аг1, Ггапсквсће Уег1а§8ћисћћапс11ип§. Цена 2 М. Један од најфинијих н најбрижљивијих

посматрача живота инсеката јесте данас француски испитивач Ј. Н. Е^аћге, чије публикације особито јаким избијањем личних момената добијају дражи. „Космос" (удружење немачких пријатеља природе) је већ годинама публиковао чланке овог ретког човека у преводима. Животиње и биљке морске површине, А. 8еН°;о. 81иМо-аг1;, Ггапсквсће Уег1а^8ћисћћашПип^. Ц. 2 М. Ова изврсна радња, коју је „немачко-микролошко друштво" публиковало, садржи преглед оних животиња и биљака, што сачињавају главни део површине земских мора. Карактеристика група и врста јесте кратка и згодна. Ту се налазе и многобројне слике. Флора у зимском руху, Е. А. Ко88та881ег. Четврто издање, разрађено од Н. Кшер-а. Са једним портретом, 3 таблице и 62 фигуре у тексту. Са биографијом Ко88таб81еговом од К. Сг. Еч1/.а-а. Еејр/Ј^, 1908. Уег1а§ \ оп Вг. \Уегпег КИпкћагсћ. Место свог старог морфолошког излагања узело је ово дело облик биолошки респективно физиолошки.

Литерарне белешке. Изишла је пз штампе од Негтап Нзећпег-а „Наука о настављању" (ЕеГр21», ОиеПе п Меуег) II. део: Прва ноловина праве дидактике. Први део биће приказан Бг. Егпв! \^ећег-ом у „Б. 8сћи1е". Ј е д и о важно дело Бп-. 1)г. Јаћп-а у у Липиској изшпло је скоро из штампе: „Моралност п религија". Психолошка испитивања о „моралном и религијозном развићу и васпптању омладине". (Ее1рг1§, Биггзеће ВисћћапсИип«), Као најважније у својој студији означује аутор већ у предговору, да не треба — као што се то обично узима — моралност да зависи од религије, него да човек на свом путу 'образовања од моралности религији буде прнведен. Интересантан покушај Егп81; 1лп<1е8-а, да „приказну наставу" под критпком основних мисли Хербарт-Цилерове школе „са становпшта Нехербартоваца" развије, изишао је из другог, много умноженог издања. (Уег1а§ уоп Гг. Вгап(181;е1;(;ег, М. 2,50). Првом делу, критнци, придат је преглед развића теорнје приказне наставе као оцртавања, којеЕ. строго дели од „Опнса".