Školski glasnik

Бр. 2.

ШКОЛСКИ ГЈ1АСНИК

Стр. 32.

њих 1610 не знају чнтатн ни писати, а 709 не знају иисати. Кад се сравни број неиисмених у Белгији и по другим земљама излази овај преглед: У Немачкој на 1000 рекрута има 0-7, у Швајцарској 20, у Холандији 23, у Енглеској 27, у Француској 46, а у Белгнјп 101. Учитељ — уметник у гладовању, За учитеље владају још и сад азијатске прилике, али се те ппак и народу освете. Црквена општина у Лапујто-у од 1908. године нроменула је 3 учитеља, јер ии један није био вештак у гладовању. 1910. године пак нађе сеправи вештак у гладовању. Фебруара буде постављеп за привременог, а 20. јуна за сталнох изабран, уз обећање, да ће са државном припомоћи имати год. 1000 круна плате. Но државна припомоћ не стиже још ни данас. Цркв. опћина осигурала му је годишње 542 круне али и од овог за 8 месеци добио је само 334 круне (42 К. месечно), дакле за 28 круна мање него што му припада и то са највећом натегом и мољакањем. 50 круна добија иркв. опћина од полигичне на издржавање учптеља, али верни овај новац употребише па онравку цркве, а учнгељ нека чека. Учитељ је још морао из своје малене платнце да набавипи-

саћи прибор, штице, табле, записнике и друге ствари, само да настава не трпп уштрба. Па како је могао све то спровести? Наравно гладовањем и прављењем дуга. Учптељ је више љубави имао за општинску децу, него њихови родитељи спрам њега, јер су га пустили да гладује. Да је учитељ своју вештину у гладовању показивао, место што је децу учио, сигурно би бол^е прошао и не би морао пискаратн и мољакати жупан. управни одбор, па жуиап. школ. надзорника, вероисповедне властп н на крају и самог министра, да му помогну. И таког учџтеља — иемојте се чудити — пи од куда нп одговоромне удостојнше. („ТЈј К.") Тако несносно стање могу да трпе још једино учитељи, јер данас се већ и најобичнији раденици организују н не даду се тлачити. И још могу да дижу читаву хајку на учитеље неке натурене, жалосне вође народне да учнтељство хоће да се отме, да узурпира себи право, које народу припада. Праве читаву буну у народу са протестима против нацрта за нову школ. уредбу, а не виде жалосна им мајка, да се учптељство — на жалост — само за бољитак школе н својих човечанских права мора да бори.

П 0 3 И Б. Поштовану господу чланове Учитељског Деоничарског Друштва „Натошевића" у Новом Саду позивамо овим учтиво у IV. редовну скупштину која ће се одржати у Новом Саду у четвртак 17. фебруара, 2. марта 1911. год. у 10 сати пре подне у заводском локалу. (Ћурчинска улица број 26.).*) ДНЕВНИ РЕД: 1. Оверење присутних чланова, 2. Извештај Управног Одбора о друштвеном пословању у 1910. 3. Поднашање закључног рачуна за 1910. 4. Извештај Надзорног Одбора. 5. Предлог Управног Одбора о поделн чнстог добитка. 6. Давање разрешнице Управном и Надзорном Одбору. 7. Избор два члана у Управни Одбор. 8. Избор Надзорног Одбора. 9. Предлог Управног и Надзорног одбора о резервпим фондовима. 10. Евентуални предлози.ј 11. Избор три скупштинара за оверење скупштинског записника. У Новом Саду, 2. 15. фебруара 1911. Управни одбор.

*) Деоничари имају своје деонице депоновати иа 8 дана пре екупштине у заводу „Натошевића "