Školski list

2

III. Узми две лопте, па бацаи десном руком едну за другом а ватаи левом тако , да док една у вис иде, друга да е већ доле уваћена и додата. IV. Одбпли а) едну едним, другу другим дланом; б) десним дланом да пада на леви, левим да пада на десни; в) десним обе; г) левим обе. Тако се могу узети три лопте: а) две на десну, една на леву руку; б) две на леву, една на десну; па онда четир лопте, на сваку руку по две уедаред.

Петлови. (Гимнастичка игра за друштво деце у полго). На кога коцка падне таИ е петао, а осталп су петлићи. Набпре се одреди дугачка мета. На сред мете стане петао. Сви петлићи стое на едном краш мете, и мораго на други краб претрчати, а да се ни едан неда ухватити петлу. Петао гледа да едног ухвати и ако га е пре нег што е онаи на мету дотрчао само толико стигнуо, да га шаком по рамену дохвати, то е онаи дужан петла на раме узети и до сред мете донети, па онда буде и он петао. Онда трче петлићи опет натраг, а петлови нх ватаго, док не постане половина петлови; а онда они коД остану неухваћени узнше петлове, и ови су их дужни на свои леђН пренети од еднога кран мете до другога. Што е мета већа, то е игра лепша.

Слепа мува. (Погађачка игра за друштво деце.) Сви стану у коло и увате се рукама. На кога коцка падне, таа 6 слепа мува. Томе се марамом очи вежу, да ништа не види, па стане на сред кола. Онда се коло окреће, док мува длан о длан не удари. Одма коло стане, а мува приступи едном, ухвати и погађа ко е, па ако погоди, онда е онаи мува; ако не погоди, враћа се у среду кола, па иде по ново. Погађанл има различни врсти, и мора се на почетку игре уговорити, коим ће начином мува погађати: пипагоћи уваћенога само по глави, или само по лицу, или само по руци, или само по аљинама, или познавагоћи га по гласу, и онда мора уваћени изврнутим гласом маукнути, ил кукурекнути и т. д. Могу сви у колу и седити; овда се мува везани очиго мора неколико реда у сред кола окренути, па онда приступати, ватати и погађати.