Školski list

3

3*

Бое. (Погађачка игра за друштво деце.) Сво друштво седне у коло. бдан започне игру овако: баци мараму на кога у колу хоће и рекне бонз кош хоће, н. п. бело. Одма мора онаб на кога е марама пала казати ствар вдну од те бое, н. п. снег, и онда баца мараму дал&, на кога хоће, и каже нме бое, кое хоће, да онаД погоди едну ствар те бое, па да баца дал^. Ко не пази, или не уме да погоди, или ако рекне ствар, што е већ речена, мора датн залогу. Кад су се довољно наиграли, онда се одкуплуго залоге овако: нека онаи чин е залога прнповеди едну приповедку, или рецитуе песму, ил зада ил реши загонетку, Вл каже едну или одређен броН пословица или изречена, или одпева кого песму, или одигра кого гимнастичку игру и. т. д. Ова игра може се начинити за стариго децу мало тежа ал и забавшм том погодбом, да се сме казивати само име стварн из те собе, или из полл, или из шуме, или само животпн&, нл само цвеће, ил камен! и т. д. а одкуп залога том погодбом, да се мора свака код свакога од друштва башка одкупљиватП оним предпоменутим одкупима, и то како ко од другова хоће.

Прикривена имена. (Погађачке игре у пиемешша.) У овои задаЛи Ћм а прмкривено мме еднога на?«ег ве.Љог и славног србског гонака. Ко е то ?

Ја сам леио дрво. Стави преда ме г\ онда сал брдина. Стави к\ онда сам покривало. Са з', сам леи час дана. С .м' би сав свет поморила. С ћ' би око ископала. Одкини ми главу и надостави к\ онда сам животинн чудног створа и оклопа. Одкиии њобзи главу па замени с м , онда е красан цвет, а н&гово сигно семе од кашлл лек.