Školski list

4

12. Гостим. (бдна рачунска задаћа.) Било у еднов гостионицн 12 гостиго. Овн се погоде с крчмарон, да ће сваки дан у другом реду седити, па да не иште плате, док они све редове не изређаго, а кад изређаго, онда ће му на едаред платитн сваки по 1000 ф . Пита се колико су реди умели променути се? Зна се да могу свон места променути 3 госта 6 пута, 4 госта 6 X 4 = 24, 5 гостшо 24 >< 5 — 120, и тако иде даде: износ 5-орице умножи са 6-орицом, износ ових са 7-орицом, износ ових са 8-орицом и тако дал-ћ до износа 11-орице са 12-орицом. Ако су гости сваки дан триред ели, колико су се реда могли изменати, ако сј г сви од 20 год. били, кад су започели н свн до 100 год. живпли; ел дочекао крчмар плате?

Проливан^ течности. (бдна Физикална игра.) ,,Превући воду илвано и з пуне чаше у празну." Метни две празне чаше едну уз другу. Узми узицу проливаће артие и пресавв е тако, да едним краем допре до дна едне чаше, а другим краем, да само преко руба друге чаше вири у нго. Онда напуни ону чашу водом ил вином, у кошИ узица допире до дна, И остави на миру. За неколико часа прећиће кап по кап сва вода из пуне чаше у празну, проливан^м узице. Место артие може се узети и узица памучна и т. д. Место две чаше, може се наређати и више чаша една уз другу; ал онда треба за сваку чашу ио една узица тако ставл4на, да едним краем довата чашу из кое ће вући до дна, а у другу чашу у кого ће преливати да само краем вири.

Загонетке и загонетна питања, Даштомити дашто: 1) Ти мене вијаш, а ја тебе; ни ти мене етиже, ни ја тебе. 2) Ја сам дрво с 12 грана } свака грана 4 гњизда, свако гњиздо 7 тица. 3) До|оше тице без перја, седоше на дрва без лишћа, дотрча момче без уста, поједе тице без перја, 4) Шта про ^јв Ј<роз све трње и брекове , и нигде се не огребе.