Školski list

64

нашло се на 38% ових криваца, да никад у школу ни завирили нису. а на 43У 0 , да су е тако слабо у младости свошп походили, да су тешком муком могли нешто читати и писати; по томе долази на свако 100 преступника нбих 81, кои ништа од школе незнаго То е плод непоходенд школе.

Нова кнвига. Ових дана изншла е на свет кнБига: „Котарчица цвећа, приповедка за старо и младо по Хр. Шмидту посрбш Дим. Јосић учителБ IV. разр. у Н. Саду." Кнвига е ова драгоцено благо за сваку кућу србску; с' тога препоручуемо свим Г. Г. свештеницима и учителБима. да го по народу своиски распростиру. Цена ши е 50 новчића, а добити се може код господина издаватела у Н. Саду.

0 Г Л А С. Код ц. к. дпрекцие школских кнвига у Бечу (?. ©фиГбифег* 33ег1адб * 2)1ге?[јои! тмгј се добити следећи землБовиди (геограФичке карте.) Полукрузи СХемисФере) колорирани за 21 нов. — Европа колор. за 21 нов. — \устриско царсгво колорир. лепше издан& 26 нов. Угарска са Хрвагском Славониом и воином краином за 21 нов. а следећи сваки за 10 нов. Азиа, Афрмка, северна Америка, гожна Америка , Аустралиа; воиводство Аустрин, Тиролска, Штаерска, Далмацин, Ческа, Моравска са Шлеском, Галициа са Буковином; Праиска, Шваицерска, Француска, Талианска, ШпанБолска, Енглеска, Шведска, Руска, Турска и Грчка.

ШЗ? Сва господа, кон лист оваи примаго, учтиво се умолнваго, да што пре с предплатом похите, ер Школ. Лист досад само 115 предплатника има. Уз следугоћи брои Школ. Листа послаће се шести брои од 1865 године свнм ланвскин предброиницима, кои га уз први брои добили нису, уз го распослаће се свима и садржаи од 1865 заедно са насловним листом. Ко досада за 1866 годину илатио ние, нека изволи што пре у плаћеном писму 88 кр. а. вр. мени послати. Тим ће ланкску предплату измирити. Ко од прошле године 2,3, 4 и 5 бр. примио ние, нека се у отвореном писму прилви с рекламациом, и нека за сваки брои у име поштарине и експедицие по два новчића пошл^, па ће му се брозви накнадно одправити. У р е д н и к.

Издае. и уре^уе Никола ђ. Вукићевић. , , Брзотиском Андрив Вагнера и друга.