Školski list

126

Деце за обичну школу способне било е 320,184 мушке, и 311,354 женске, а ишло е у подреалке : 4521, у главне школе 40,965, а у основне 268,915 мушке деце; женске деце у главним школаиа било е : 16,463, а у основнима : 281,773. — У неделвне школе ишло е 239,164; а требало е да иду 262,065, — Приправника учителвског званн било е 561, а приправница 77.

СЕОСКЕ ШКОЛЕ У РУСШ У Русш пре 1860 године било е врло мало сеоских школа. Пошто се селлци ослободише, Свештенство се православно своиски поче заузимати о подизанго школа и ученго мушке и женске деце. Без икакве плате едино из Христилнске лгобави ка ближнБим своим, готово без сваких новчаних средства, у своим становима почеше врстни свештеници, ђакони и пономари (кои тамо као чтеци у чин свештенички спадагој децу читанго, писанго, поннго и катихизису учити. Жене и кћери свештеничке отворише девончке школе, и брои ових школа порастао е за неколико година на више од 20,000. Епархиллни архиереи сваке године доносе св. Синоду извештае о станго ових школа, кое е у сваком погледу поволвно и напредно. Сиромашнш чланови нижег свештеничког реда, кои се с учен^м деце занимаго, добиваху и досад од св. Синода малу новчану награду, зарад побуђенл и пооштрена. Сад читамо у авни Листови да е цар Руски определио из државне благапнице на издржаван& оваковах школа, што их свештеничке породице држе, сваке године редовно 300,000 рубалл давати.

ЧУВАНЂ ЗДРАВЛЛ У ШКОЛИ. У Баварскои кр. правителство издало е недавно ове наредбе : 1. Да се школске собе имаго сваки дан по више пута уредно ветрити, и да се на прозоре школске ветрила или венгили уместе како би скорашнви здрав ваздух непрестано могао притицати , а покварени излазити. 2. Да се школске собе и школска зданиа чисто држе, и тако да за образац чистоте и уредности деци служиги могу. 3. Зими да се школе умерено грего а не сувише. Топлота несме бити већа од 15 степени ромировог термометра, кои се тога ради у свакои школи находити има. 4. Школе не смего бити препун&не, нити деца у скамилма стиснута. 5. Проходи школски имаго се чисто држати. 6. Обштине се имаго старати да врло сиромашноб деци из сиротинбског Фонда топле халкине и зимну обућу сваке есени набаве а за осталу децу имаго то родителБи за времена набавити.