Školski list

83

6*

к о ће за ким долазити да погађа. Ирвои на реду вежу се очи, и онда лу се даде редом на език по една коцка од оних естива, да е поеде, али да и погоди, шта е, ели од нбуке, ил од крушке, шлвиве, брескве и др, или од корена овог ил оног, од овог илод онога колача. За свако, кое непогоди, дае залог. Кад е окоштао све, онда се другоме везу10 очи, па ова& погађа, и тако редом, док се сви не обреде. Што е иише встива а ситние мрве, тим е болн игра.

Узме се више чисти празни чаша, и успе се у едну чисте изворске воде, у другу бунарске', у едну кишне, у другу мало с водом вина, у едну с водом мало сирћета, у другу с водом мало шећера, у едну мало о водом соли, у едну мало с водом млека, или расола и др. И онда се коцком одреди ко ће за ким долазити да погађа, па првом на реду вежу се очи, и едан од друштва дае му малом кашчицом од сваке воде редом, да погоди, каква е. За сваку што не погоди; дае залог. Кад е обредио све, онда се везз г го очи другом, да исто тако погађа, после трећем, док се сви не обреде.

Неша. (Игра за залог.) Све друштво увати се у коло, рука за руку, руке опружено, па иду у наоколо, а едан стои у среди то е Неша и управлдмћи пева : Неша има пет синова, пет синова има Неша, ти нееду, ти непиго, нчго гледе, па сви чине, овако. Сви певаго с нвиме, кад дође до речи овако, онда се изери рукама, или ногама или лицем како кад оће, а свн мораго одма стати и онако исто чинити. Ко не учини, или не уме, дае залог. Неша мора битп вешт у сваконком кривл^нго, и што болћ уме, тим е веселин игра. Кривл^нн има очима, устима, главом, трупом, рукама, ногама или помешано, у едаред са више удова.

Невидљива ствар. (Шаљива игра.) На свету има много чуда; има лгоди видовити , па виде више него други; има врачара, па обсену другоме очи, те не види ни оно, што сви виде. И ово е цела истина. Ја ћу ти нешто у руке дати, то можеш стиспути, гн^чити, превртаги и вуЈш колико год вол4 имаш, и опет нећеш видити шта е, а сви у наоколо видиће. — Међу тим узми н^гову руку и сгави на н^гово уво. —